Linkuri accesibilitate

„Ne temem să stăm aici, ne temem să rămânem în Siria… Vrem să fim în siguranță”


Migranți și refugiați în așteptare...
Migranți și refugiați în așteptare...

Un reportaj al agenției Reuters pe tema refugiaților sirieni și a proiectului de acord între Turcia și UE.

Planurile preliminare convenite de țările Uniunii Europene și Turcia pentru stăvilirea afluxului de migranți către insulele grecești nu au convins deocamdată refugiații să renunțe la călătoriile periculoase pe mare. Legalitatea acestor planuri, care includ deportarea colectivă a migranților ilegali înapoi în Turcia, este între timp este contestată. O relatare în rezumat a agenției Reuters, din mica stațiune Didim, în Turcia.

Gărzile de coastă ale Turciei interceptează zeci și zeci de migranți provenind preponderent din Siria, care încearcă să traverseze în ambarcațiuni mici Marea Egee către insulele grecești. Tentativele continuă, chiar dacă Ankara încearcă să le curme.

O mică încăpere a gărzilor de coastă în stațiunea Didim găzduiește deja un grup de 42 de oameni proaspăt reținuți, majoritatea copii, iar mulți alții se află pe plajă, în așteptarea unui autobuz, supravegheați de poliție.

„Ne temem să stăm aici, ne temem să rămânem în Siria… Vom merge în orice țară care ne va lua. Vrem să fim în siguranță”, spune, intervievată de Reuters, Sameeha Abdullah, o femeie din grupul de pe plajă, care a fugit de războiul civil din țara sa.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:28 0:00
Link direct

În larg, se poate vedea cum o navă a gărzilor de coastă abordează încă un mic vas care pare să transporte migranți.

Unii oficiali turci sunt îngrijorați că, în ciuda înmulțirii patrulelor sprijinite de NATO, numărul celor care încearcă să ajungă în Grecia va crește mult, înainte să intre în vigoare înțelegerea Turciei cu Uniunea Europeană pentru stăvilirea acestui val.

Înțelegerea de principiu la care s-a ajuns luni și care urmează să intre în vigoare în curând prevede că Turcia va primi înapoi toți migranții ilegali în schimbul fondurilor europene, a liberalizării vizelor europene pentru turci înainte de termen și a accelerării negocierilor de aderare.

Liderii celor 28 de țări europene și premierul turc au spus că scopul înțelegerii este să oprească migranții ilegali și să descurajeze afacerile bazate pe traficul de migranți. Mesajul, spun ei, este limpede: dacă încerci să traversezi marea ilegal, vei fi trimis înapoi imediat.

Dar Națiunile Unite și apărătorii drepturilor omului și-au exprimat îngrijorarea profundă în legătură cu proiectul de acord turco-european. Este criticată mai ales prevederea despre redirecționarea colectivă a tuturor migranților ilegali înapoi, către Turcia, fără examinarea individuală a solicitărilor de azil.

Organizația neguvernamentală Amnesty International au spus că liderii europeni și ai Turciei „au coborât cel mai jos, făcând negoț cu drepturile și demnitatea celor mai vulnerabili oameni”.

Dar chiar dacă înțelegerea n-ar încălca legile internaționale, nu este limpede dacă îi va descuraja într-adevăr pe migranți.

Puțini au auzit despre ea, pe țărmul de la Didim, unde noi și noi de oameni se pregătesc de traversarea mării, în apropiere de un loc unde s-au înecat numai duminică 25 de oameni. „N-am ce face aici. Chiar dacă mă prind, sau poate mor, tot o să încerc să trec marea”, spune Hussein, un irakian de 45 de ani, care a fugit din orașul Mosul, spunând că militanții Statului Islamic i-au ucis acolo cei trei copii.

Proprietarul unui mic hotel plin de migranți spune că un grup de 20 de sirieni au plecat ier după ce au mas la el o noapte, iar alții continuă să vină. „Chiar dacă Europa dă miliarde Turciei să țină refugiații, spune hotelierul, aceștia tot nu o să stea, ci vor încerca să plece”.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG