După zeci de ani de muncă în sistemul sănătăţii, timp în care a salvat viaţa a mii de copii, un doctor în vârstă de 50 de ani s-a ales cu traume craniocerebrale grave, după ce a fost bătută de tatăl unui copil internat în spital. Totul a început de la faptul că părinţii bebeluşului în vârstă de trei luni, spitalizat cu diagnosticul de pneumonie bilaterală, erau nemulţumiţi de condiţiile din salon, dar şi de faptul că micuţul a fost transferat din terapie intensivă în secţie, scrie portalul e-sanatate.md.

„Copilul bărbatului care m-a agresat se simţea mai bine şi l-am transferat în secţie, deoarece la spital a fost adus un alt micuţ care era mult mai grav. Locuri la terapie intensivă nu erau, aşa că am decis să-l transferăm pe el în secţie, într-un salon cu alte mămici cu copii. Părinţii însă s-au arătat deranjaţi de acest lucru, plus că la lavoar nu lucra ceva bine şi ei au început să strige la mine. Le-am spus că nu sunt vinovată de condiţiile din spital, aşa că bărbatul, care era în stare de ebrietate, a luat copilul în braţe şi s-a pornit spre ieşire, spunând că se duce la un spital privat. Am insistat să semneze refuzul de internare şi tratament, dar ei nu au vrut”, povesteşte medicul Irina Cobzari, medic pediatru la Spitalul pentru Copii Nr.1 din Chişinău şi asistent universitar la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”.

Medicul povesteşte că nu a putut lăsa tatăl să ia copilul din spital fără ca acesta să semneze toate actele, precum că refuză tratamentul, dar şi internarea. A încercat să-l oprească, ţinându-l de haină, în timp ce acesta a încercat să fugă cu bebeluşul din spital. Înfuriat, acesta s-a întors spre medic şi a lovit-o de câteva ori cu pumnul în cap. În consecinţă aceasta şi-a pierdut cunoştinţa chiar pe scări, unde s-a rostogolit.

„El pe corp nu m-a lovit, dar am o mulţime de vânătăi, din cauză că mi-am pierdut cunoştinţa pe scări şi am căzut, rostogolindu-mă. Asta din cauză că am fost lovită rău la cap… Mi-a dat vreo trei pumni puternici. Am fost la urgenţă imediat după incident, doctorii de acolo au constatat că am traume craniocerebrale grave, la fel ca şi cei de la medicina legală. Au fost situaţii când am fost agresată verbal, dar bătută în aşa hal – niciodată. E de necrezut ce mi s-a întâmplat… după atâţia ani de muncă în domeniu”, afirmă doctorul Cobzari.

Specialista mai spune că, după ce a solicitat poliţia, agresorul a fost adus la spital pentru reconstituirea circumstanţelor. Aici acesta a încercat să-şi justifice gestul, susţinând că a lovit doctoriţa din cauză că ea i-ar fi bătut copilul. Ulterior, agresorul a prezentat poliţiei o altă variantă – că medicul s-a împiedicat de ceva şi a căzut singură pe scări, lucru infirmat de personalul medical care a asistat la incident.

„Niciodată nu am avut parte de aşa tratament agresiv la noi în spital. Am discutat şi cu doamna doctor, dar şi cu personalul care a asistat la incident şi mi-au confirmat că într-adevăr tatăl copilului a lovit intenţionat şi pe nedrept medicul de gardă. Nu a putut interveni nimeni, pentru că gardieni, ca pe vremea sovietică, nu avem. Este doar un paznic, însă el doar păzeşte instituţia, e neputincios în astfel de situaţii”, a afirmat pentru e-sanatate.md Ştefan Calancea, directorul Spitalului pentru Copii Nr.1.

De altfel, doctorul agresat va urma un tratament la domiciliu de aproximativ o lună. Aceasta îşi plăteşte singură lecuirea, însă spune că va merge până la capăt ca agresorul să-i recompenseze cel puţin tratamentul.

„El e fost poliţist, din câte am înţeles, dar sper ca asta să nu influenţeze mersul anchetei. A încercat să-mi propună bani, de faţă cu poliţiştii, ca să nu merg mai departe cu plângerea. Eu însă voi merge până la capăt, mai ales că trebuie să cheltui o mulţime de bani pe tratament. Numai azi am cheltuit 1.350 de lei pentru investigaţii şi pastile. Plus la aceasta, trebuie să stau acasă 21 de zile, practic îmi pierd salariul pe o lună… din ce să trăiesc?!”, a adăugat medicul Cobzari.

La rândul său, ofiţerul de presă al Poliţiei Capitalei, Adrian Jovmir, a precizat: „Materialele dosarului au fost transmise Inspectoratului de Poliţie, care, după ce le va studia, va decide dacă iniţiază sau nu proces penal. Cel mai probabil, cazul va fi investigat sub aspectul de huliganism, iar în astfel de cazuri pedeapsa se aplică în funcţie de gravitatea traumelor victimei, în baza articolului 287 din Codul Penal.”

Conform art. 287 din Codul Penal, huliganismul se pedepseşte cu o amendă între 4.000 şi 14 mii de lei, cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore sau cu închisoare de până la 3 ani. Pedeapsa se înăspreşte în cazul în care persoana a mai săvârşit astfel de acţiuni sau dacă a utilizat arme.