17:14:46 20.04.2024
Stiri

Obligații noi pentru toți cetățenii! Va trebui să obțineți anual aceste certificate și să vă dotați locuințele cu sisteme speciale

Social 08.03.2016 19:06 Vizualizări2247 Autor: Stela Mihailovici
Obligații noi pentru toți cetățenii! Va trebui să obțineți anual aceste certificate și să vă dotați locuințele cu sisteme speciale


Toți proprietarii de locuințe din R. Moldova vor fi obligați prin lege să-și doteze imobilele cu detectoare autonome de semnalizare a incendiilor şi mijloace de primă intervenţie în caz de incendiu. O astfel de prevedere a fost inclusă într-o inițiativă a Ministerului Afacerilor Interne, care va modifica Legea privind apărarea împotriva incediilor.

De asemenea, cetățenii vor trebui să instaleze în locuințe aparate de încălzire cu aspiraţia aerului pentru arderea combustibilului din încăpere cu semnalizatoare autonome de concentraţie a monoxidului de carbon (CO).

Proprietarii locuinţelor vor fi obligaţi să ofere factorilor de decizie din serviciul de salvatori şi pompieri atestaţi și membrilor formaţiunilor benevole de pompieri, posibilitatea de a efectua, în modul stabilit, evaluarea riscului de incendiu a locuinţelor şi construcţiilor auxiliare.

Ministerul Afacerilor Interne mai propune ca proprietarii de locuințe să testeze anual, înainte de începerea sezonului rece, instalaţiile şi aparatele de încălzire, coşurile de fum şi/sau canalelor de ventilare, cu obţinerea unor certificate corespunzătoare de la specialiștii atestați în domeniu.

În nota informativă a documentului, autorii fac trimitere la date statistice, care arată că, în ultimii cinci, 90% din numărul incendiilor şi a persoanelor decedate din cauza intoxicării cu produse toxice de ardere, au avut loc în sectorul locativ privat, cauzele fiind nerespectarea prevederilor normelor şi regulilor de apărare împotriva incendiilor la exploatarea sobelor, coşurilor de fum şi a canalelor de ventilare.

Măsurile propuse de specialiști vor evita sau cel puţin minimaliza evenimentele tragice și vor duce la sporirea securităţii cetăţenilor în sectorul privat.

Aceeași inițiativă legislativă propune și reglementări mai dure în domeniul antiincendiar pentru proprietarii de localuri. Restricțiile au fost gândite ca urmare a tragediilor care au avut loc în cafeneaua „La soacră” din Piața Centrală din Chișinău și la „Clubul Colectiv” din București.

Documentul pregătit de Ministerul Afacerilor Interne a fost propus pentru dezbateri publice și urmează a fi înaintat Guvernului pentru aprobare.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md