Neaşteptat! Renato Usatîi: Mai degrabă Andrei Năstase, decât Igor Dodon

Liderul Partidului Nostru Renato Usatîi consideră că liderul Platformei DA Andrei Năstase ar fi mai potrivit în funcţia de preşedinte al ţării, decât colegul său de proteste liderul Partidului Socialiştilor Igor Dodon. Potrivit lui, ultimul e „un economist”, în schimb Năstase e un adevărat „câine-lup”.

Totuşi, Usatîi a declarat că va propune colegilor de opoziție să boicoteze alegerile prezidențiale, pentru a apropia alegerile parlamentare anticipate.

Astfel, fiind îndemnat la emisiunea Politica de la TV7 să spună cine din actualii actori politici ar fi cel mai potrivit pentru funcţia de președintele al R. Moldova, Usatîi a declarat că viitorul şef de stat ar trebui să fie un adevărat” câine-lup”.

„Trebuie să delegăm un „câine-lup” care chiar în prima zi după intrarea în funcție va convoca Consiliul de Securitate și se va adresa poporului. Trebuie să fie o persoană dură, serioasă”, a menţionat el.

Astfel, politicianul a menţionat că ”Iurie Leancă a fost deja prim-ministru, Igor Dodon este economist, e prea moale, iar Maia Sandu e un teoretic, ea ar fi binevenită mai bine în funcţia de viceprimar la Geneva”.

„Cred că Năstase se va descurca foarte bine. El ar putea fi un câine-lup”, a adăugat acesta.

Totuşi, potrivit liderului Partidului Nostru, ca să nu existe neînțelegeri, va discuta cu colegii de opoziţie.

„Consider că toate partidele de opoziție trebuie să iasă în fața oamenilor, în fața întregii țări, și să spună: oameni buni, noi nu votăm pentru președinte, nu-l alegem și mergem la alegeri parlamentare anticipate. La alegeri luăm 80% și dăm uitării această putere criminală odată și pentru totdeauna. Această poziție o voi susține. Iar dacă va fi ales președintele, ei vor rămâne la guvernare pentru încă doi ani”, a spus Usatîi.

Declaraţia lui Renato Usatăi privind candidatura lui Igor Dodon ar putea surprinde, în condiţiile în care formaţiunile celor doi sunt catalogate de experţii în domeniu drept pro-ruse, în timp ce Platforma DA pledează pentru integrarea europeană a ţării. Totuşi, nu e prima dată când Renato Usatîi îl critică pe colegul său de opoziţie Igor Dodon pentru faptul că acesta ar colabora tacit cu oligarhul Vlad Plahotniuc.

Astfel, în cadrul aceleaşi emisiuni, Usatîi a mai declarat că are bănuieli că Igor Dodon s-ar fi întâlnit vineri în oraşul Larnaca din Cipru cu Vlad Plahotniuc. „Am dovezi că cei doi au plecat în Cipru în seara zilei de vineri. Încă nu am dovezi că s-au întâlnit”, a declarat acesta.

Potrivit lui Usatîi, în seara zilei de vineri, când a fost luată decizia CC, Igor Dodon a zburat în Cipru prin Varna, iar în aceeași noapte, Plahotniuc a zburat prin tranzit în Cipru.

La scurt timp, Dodon însă a trimis un mesaj în care a anunțat că se odihnește în Cipru alături de membrii familiei și „spre deosebire de alții are cu cine să petreacă vacanțele”.

Reamintim că la 4 martie Curtea Constituţională a stabilit că actuala procedură de alegere a șefului statului este neconstituțională. Potrivit Curții, Moldova ar trebui să se revină la procedura utilizată până în anul 2000, adică prin vot direct.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.