Pentru că de 8 martie sărbătorim toate doamnele şi domnişoarele din lume, ne-am gândit la o poveste cu una dintre cele mai apreciate rugbiste la nivel înalt, Oxana Bunici, căpitanul naţionalei Republicii Moldova, notează Secunda TV.

Pentru că de 8 martie sărbătorim toate doamnele şi domnişoarele din lume, ne-am gândit la o poveste cu una dintre cele mai apreciate rugbiste la nivel înalt, Oxana Bunici, căpitanul naţionalei Republicii Moldova.

Suntem siguri că într-o lume modernă precum cea în care trăim găsim numeroase exemple de femei puternice, ce reuşesc să răzbată în domenii care până nu de mult păreau exclusiv masculine. Ne-am oprit asupra cazului Oxanei pentru că reprezintă exemplul ideal de tânără ce reuşeşte să se impună prin ambiţie, curaj şi determinare. În plus, vorbim despre un personaj atât de îndrăgostit de sport încât a ajuns să practice fotbal, rugby şi canotaj la nivel înalt şi a învăţat încă de mică faptul că trebuie să facă sacrificii pentru a ajunge în top.

A început să practice volei şi karate în şcoala generală

Născută şi crescută în Mălăieşti, o localitate cu numai 1.000 de locuitori din Raionul Orhei, Oxana a început să practice voleiul şi karate încă din şcoala generală. Iar din cauza condiţiilor dificile, de cel puţin trei ori pe săptămână trebuia să facă naveta până la Orhei, 38 de kilometri dus-întors, pentru a putea participa la antrenamente.

Dar ambiţia a făcut-o să nu cedeze, iar pregătirea fizică acumulată i-a deschis o uşă importantă, reuşind ca, în 2003, să intre la Liceul Internat Republican cu Profil Sportiv din Chişinău. Unde a avut ocazia, pentru prima dată, să vadă cu ce se mănâncă, într-adevăr, sportul de performanţă.

A fost propusă, iniţial, la canotaj. Graţie antrenamentelor de karate a căpătat abilităţi fizice deosebite. Nu ştia, însă, cu ce se mănâncă acest sportiv numit canotaj. Dar după prima lecţie, a zis … “de ce să nu încerc să mă axez pe aşa ceva?”. Iar canotajul i-a permis încă de la o vârstă fragedă, din perioada liceului, să cocheteze cu lotul naţional.

S-a apucat de rugby la 20 de ani

Primii paşi în rugby i-a făcut abia în 2007, după ce a intrat la Universitatea de Educaţie Fizică şi Sport. Avea deja 20 de ani, o vârstă relativ târzie pentru a te apuca de rugby, dar profesorii, văzând-o călită de la karate şi canotaj, au avut încredere în ea. Iar Oxana îşi aminteşte cu amuzament: “Aveam rezultate bune la canotaj, dar oamenii m-au văzut aşa mai zdravănă, mai în forţă, şi mi-au propus să vin la rugby. Am acceptat, pentru că nu dau înapoi de la nicio provocare. Dar habar n-aveam ce înseamnă rugby. Trebuie să recunosc că nici nu mă gândeam că voi continua să practic acest sport, după primele antrenamente. Totuşi, am avut parcă ocazia să intru într-o cu totul altă lume. Am început să joc rugby zi de zi şi sunt mulţumită de rezultatele mele”.

Mai mult, în 2009, Oxana s-a apucat şi de fotbal. Din întâmplare. O colegă de cămin a informat-o că merge la un meci de fotbal şi i-a zis că vrea să meargă şi ea. De cum au văzut-o antrenorii la teren, i-au oferit echipament şi au trimis-o pe teren.

În 2010 a fost campioana Moldovei la canotaj, rugby şi fotbal

Aşa a ajuns Oxana ca, în sezonul 2009-2010, să practice concomitent trei sporturi la nivel de profesionişti. Iar rezultatele au fost pe măsura ambiţiei ei. A devenit campioană naţională de canotaj, campioană naţională de fotbal, cu echipa Roma Puhăceni, şi campioană naţională de rugby, cu echipa Universităţii de Educaţie Fizică şi Sport.

În ultimii ani s-a axat mai mult pe rugby, şi bine a făcut, reuşind să ajungă cu echipa Republicii Moldova între cele mai bune formaţii din lume. Chiar dacă între timp echipa Moldovei a retrogradat în eşalonul al doilea valoric, la nivel continental, Oxana a lăsat o impresie uriaşă şi este chemată constant la turnee internaţionale de nivel înalt pentru a face parte din selecţionate alcătuite din cele mai bune jucătoare ale căror formaţii nu au obţinut calificarea la turneele respective.

O astfel de experienţă a trăit-o la Dubai, anul trecut, când, jucând pentru West Coast Vikings Ladies, a avut şansa de a da piept cu Franţa, Ţara Galilor, Anglia sau Africa de Sud, iar adversarele în mod sigur s-au resimţit zdravăn după contactele cu Oxana, pentru că sportiva din Republica Moldova este cunoscută drept o adevărată campioană în materie de placaje.

Viaţa de sportiv profesionist i-a oferit Oxanei posibilitatea de a vizita zeci de ţări, dar nu ar renunţa deloc la Moldova natală şi se mândreşte de fiecare dată când are ocazia cu originile sale. Ajunsă la 28 ani, rugbista nu regretă alegerile făcute şi vrea să se bucure cât mai mult de viaţa pe care o are, chiar dacă ştie că la un moment dat s-ar putea pune problema de soţ sau copii.

În mod sigur, însă, Oxana ştie că după ce se va retrage din activitate vrea să se facă antrenoare de rugby, pentru că nu concepe să trăiască fără balonul oval. De altfel, rugbiul a făcut-o ca, de curând, să devină şi campioană a Ucrainei, cu Otrada Odessa.

După ce a câştigat titlul în Moldova şi Ucraina, vrea să fie şi campioană naţională a României

În acest sezon, Oxana speră să dea lovitura şi să-şi treacă în cont şi un titlu de campioană naţională a României cu Clubul Sportiv Agronomia, echipă la care a ajuns în baza unui acord semnat de Federaţiile din România şi Moldova şi care permite înscrierea jucătoarelor provenite din ţara vecină fără taxe de înscriere (n.r. – în mod normal, un club ar trebui să achite 5.000 de lei pentru a înscrie un jucător ce provine de la un club străin, sumă uriaşă mai ales pentru un club feminin), Oxana a intrat alături de colegele sale în cantonament şi se pregăteşte pentru prima etapă care va avea loc sâmbătă, 12 martie, la Iaşi.

Ca de fiecare dată în ultimii ani, doar trei echipe se vor duela pentru titlul de campioană naţională, respectiv CS Agronomia, CS Politehnica Iaşi şi CS Universitatea Cluj. Echipele vor evolua între ele de-a lungul a opt etape, programate pe durata întregului an calendaristic, iar echipa care la finalul celor opt etape are cele mai multe puncte este declarată campioană naţională.