Trei femei au explicat ce înseamnă emanciparea pentru ele

lMarți, 8 martie, este Ziua Internațională a Femeii. Marea Britanie, împreună cu alte țări, ONU și alte organizații internaționale, ar dori să utilizeze această oportunitate pentru a face apel la un progres mai mare pentru a obține egalitate absolută pentru femei, și a celebra contribuția importantă a femeilor la societatea și economia globală.

Marea Britanie este o susținătoare și promotoare puternică a drepturilor femeilor nu doar în țară, dar și la nivel internațional, de exemplu:

  • Anul acesta este a150-a aniversare a petiției din 1886 adresată Parlamentului, pentru participarea femeilor la vot;
  • Marea Britanie a susținut activ Convenția ONU cu privire la Eliminarea tuturor Formelor de Discriminarea împotriva Femeilor (CEDAW);
  • Marea Britanie este angajată în rezolvarea violenței împotriva femeilor și fetelor în afara țării. Una din 3 femei a trecut prin experiența violenței fizice sau sexuale;
  • În medie, femeile cîștigă cu 24% ai puțin decît bărbații, la nivel global. În Marea Britanie, diferența salarială între femei și bărbați este cea mai mică de pînă acum (19.2% media generală);
  • Participarea egală a femeilor în procesele politice este un drept uman. Componența actuală a Parlamentului britanic est cel mai echilibrat din punct de vedere al genului, din toată istoria britanică. O treime din membrii Guvernului sunt femei.

Educația reprezintă un element de bază pentru dezvoltarea personală a femeii, fapt ce îi permite să devină un membru activ al societății. Programul de burse Chevening (fondat de Ministerul Afacerilor Externe) oferă o oportunitate unică viitorilor lideri și persoanelor cu putere decizională din toată lumea, să se dezvolte profesional și academic.

Dorim să vă prezentăm istoriile a 3 femei din Moldova, care sînt energice, muncitoare și care inspiră. Ele au participat la Programul de burse Chevening obținînd rezultate semnificative în carieră: Corina Cepoi, (University of Oxford, Linacre College, Media Law and Policy Programme, 1998, funcția: Country Director, Internews ), Cristina Lisii (University of Sheffield, MA Governance and Public Policy, 2013-2014, funcția: Ofițer pe Comunicare, UNDP Moldova) și Svetlana Moisei (Oxford University, PhD on Intercultural Issues, 2005-2006, funcția: profesoară de limba engleză, Liceul theoretic Spiru Haret). Le-am rugat să răspundă la 4 întrebări și acestea sunt răspunsurile lor:

Ce înseamnă emanciparea femeilor pentru Dvs?

În opinia celor 3 doamne, emanciparea înseamnă dezvoltare personală și posibilitatea de a face alegeri în viață:

Cristina: pentru mine înseamnă crearea unui mediu favorabil pentru toate femeile.

Corina: posibilitatea de a alege în viață, de a decide liber ce cale vrei să urmezi și să poți realiza orice lucru la care te gîndești, fie pe plan profesional, fie pe plan personal.

Svetlana: femeia să aibă posibilitatea să decidă ce loc vrea să ocupe în cadrul familiei, sau a societății.

2. Ce provocări în carieră ați avut de înfruntat, fiind femeie?

Cristina: Fiind o tînără celibatară din Chișinău, eu am fost privilegiată, deci provocările pe care eu le-am înfruntat în carieră sînt destul de diferite decît la alte femei. Dar, am fost martoră la așa provocări față de femei, cum ar fi: dispreț, așteptări joase, sau așteptări de a accepta roluri tradiționale în carieră.

Corina: pentru mine, provocările legate de carieră au fost puține, datorită perioadei în care trăim, atunci cînd egalitatea de gen este pe agenda zilei. Totuși, cel mai dificil a fost să combin faptul că am copii cu continuarea muncii și a studiilor. Dacă nu aș fi avut susținerea familiei mele (mai ales a soțului meu), lucrănd pentru o organizație non-profit și avînd colege femei minunate, toate aceste lucruri ar fi fost imposibile.

De care realizare sînteți cel mai mîndră?

Cristina: Din familia mea, eu sînt prima persoană care a obținut studii de masterat de la o universitate britanică prestigioasă, University of Sheffiled, pe care am putut sa le urmez datorită Guvernului Britanic și Programului Chevening. Acest fapt, mi-a oferit oportunități de carieră interesante și, acum, eu lucrez în cadrul UNDP. Din 2008 fac activități de voluntariat și cred că este o obligație morală a fiecărei persoane să ofere aportul său comunității locale. Deoarece am așteptări mari de la mine, cred că cele mai importante realizări vor urma.

Corina: familia și cariera mea merg mâină în mâină. Eu sunt fericită pentru rezultatele obținute în Moldova. Și, mă bucur că am acceptat să lucrez în afara țării, unde au fost provocări legate de alt mediu, cultură și tradiții, care trebuiau luate în considerație în timp ce tindeam spre schimbări în domeniul meu de expertiză.

Svetlana: Aș putea să scriu că sînt cel mai mîndră de numărul mare de studenți care au absolvit universități prestigioase din Europa. Totuși, în opina mea, cea mai importantă realizare este echilibrul din viața mea: cel spiritual, social, intelectual, profesional și personal; asta contează cel mai mult!

4. Care femeie v-a influențat cel mai tare în viață?

Cristina: Un prieten mi-a spus odată că viața este un maraton nu un sprint. La maraton, contează fiecare pas, susținere și încurajare pe care o primești de-a lungul drumului, la fel este și în carieră. Nu ar fi corect să menționez doar o femeie, lasînd deoparte pe restul; scriitoarele mi-au format opinia despre viață și m-au ajutat să devin feministă, prietenele și colegele m-au inspirat de-a lungul vieții.

Svetlana: Am fost binecuvîntată cu femei puternice care mi-au fost modele pe parcursul vieții. Acum, le mulțumesc tuturor pentru contribuția lor în a deveni mamă, femeie, doamnă.

Corina: Mama mea care fiind puternică, și-a crescut copii avînd puțin ajutor de la cei din jur, și mentorul meu, o fostă jurnalistă americană, editor, purtătoare de cuvînt, Carole Brennan (acum partener în cadrului unei firme de avocați). în feluri diferite, aceste femei mi-au arătat puterea caracterului său și, împreună cu alți oameni, m-au susținut și m-au inspirat. Dacă nu erau ele, sau soțul meu (un adevărat partener de viață) nu aș fi fost acum aici.

Student, jurnalist. Mai multe detalii la nicu.md.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.