Autorităţile franceze se pregătesc de eventuale inundaţii de proporţii. În acest sens, la Paris se desfășoară un exerciţiu de amploare, în contextul în care precipitaţiile abundente care vor cădea ar putea provoca un adevărat dezastru. Se estimează că pagubele ar ajunge la 30 de miliarde de euro.

Acum 106 ani, din cauza precipitaţiilor abundente, nivelul Senei a crescut cu aproape cinci metri în doar opt zile, inundând tot Parisul. Oamenii nu au mai putut merge pe bulevarde, metroul s-a închis, în timp ce pe străzi s-a putut circula doar cu trăsurile. Nu s-au înregistrat decese, dar pagubele au fost uriaşe, de 1,6 miliarde de euro. Acum, autorităţile franceze vor să fie pregătite, mai ales că pierderile ar urma să fie mult mai mari.

Exerciţiul cu pricina este o colaborare între specialişti francezi, belgieni, cehi şi cei italieni. Oficialii parizieni au realizat şi o simulare a inundaţiilor, care ar afecta, printre altele, curtea de onoare a Muzeului Luvru şi ar face imposibil accesul la Domul Invalizilor.

10.000 de soldaţi ar urma să fie mobilizaţi rapid în caz de pericol, iar dacă va fi necesar, militarii vor fi ajutaţi de poliţişti şi pompieri. Potrivit autorităţilor Parisului, peste un milion de oameni ar rămâne fără curent electric în cazul unor inundaţii asemănătoare celor din anul 1910.