Vicepreședintele american Joe Biden cere Rusiei să o elibereze „imediat” pe Nadia Savcenko

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Vicepreședintele american Joe Biden a cerut marți Rusiei să o elibereze „imediat” pe Nadia Savcenko, pilotul militar ucrainean care se află într-o grevă a foamei și a setei într-o închisoare din Rusia, precizând că detenția sa este „injustă”, informează AFP.

„Nadia se află închisă în mod injust în Rusia din 2014 și este judecată în baza unor acuzații false”, a notat Biden într-un comunicat. Tânăra femeie „își servea cu demnitate patria în calitate de membru al forțelor armate ucrainene, luptând în estul țării, atunci când a fost răpită de separatiști și dusă împotriva voinței sale în Rusia”, a adăugat vicepreședintele american.

Nadia Savcenko, în vârstă de 34 de ani, acuzată de Parchetul rus de uciderea a doi jurnaliști ruși în estul Ucrainei, riscă o pedeapsă de 23 de ani închisoare.

Biden a cerut Rusiei „să facă alegerea bună, să abandoneze acuzațiile la adresa Nadiei Savcenko și să o elibereze imediat”. „Nadia merită să se întoarcă la ea, la familia și prietenii săi, lângă colegii săi din parlament, pentru a da viață unei noi Ucraine”, se mai spune în comunicatul semnat de Biden.

Nadia Savcenko, care este considerată în țara sa eroină națională, a fost aleasă parlamentar în legislativele din 2014, pe listele blocului politic al fostului premier Iulia Timoșenko.

Președintele ucrainean Petro Poroșenko a cerut luni SUA și UE să-și sporească presiunile la adresa Rusiei, pentru a obține eliberarea Nadiei.

Procesul împotriva ei, care se desfășoară în orașul rus Donețk (nu departe de frontiera cu Ucraina), a fost brusc suspendat joia trecută. Fără a aștepta reluarea audierilor la 9 martie, Nadia Savcenko a început joi o grevă a foamei și a setei.

UE a estimat luni că starea Nadiei Savcenko este „extrem de îngrijorătoare”. „Rusia este responsabilă pentru starea ei de sănătate, de starea și respectarea drepturilor omului pentru toate persoanele care se află în detenție pe teritoriul său”, a afirmat un purtător de cuvânt al UE la Bruxelles.

Occidentul și-a multiplicat în van apelurile sale în vederea eliberării pilotului militar ucrainean arestat în iulie 2014, pe teritoriul rus, potrivit Moscovei. Savcenko neagă că ar fi fost implicată în uciderea a doi jurnaliști ruși și îi acuză pe separatiștii proruși din estul Ucrainei că au capturat-o pe teritoriul ucrainean și au predat-o autorităților ruse.

Ucraina va trimite marți o echipă de medici la Nadia Savcenko, în centrul de detenție din sudul Rusiei unde este încarcerată, potrivit unei deputate a partidului lui Poroșenko, Irina Gherașenko.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...