Linkuri accesibilitate

Bogdan Țîrdea: „Daţi-ne undiţa, nu peştele, dar undița. Aceasta e diferenţa de abordare”


Interviu cu un politolog din PSRM.

Liderul socialiștilor din Republica Moldova Igor Dodon spune că decizia Curții Constituționale, privind modificarea procedurii de alegere a șefului statului, este o decizie istorică pentru această țară. Politologul și deputatul în parlament pe lista PSRM Bogdan Țîrdea, e de părere că Vladimir Plahotnic este cel care are de caștigat cel mai mult ina ceste condiții.

Europa Liberă: Să vorbim, mai întâi, despre acest verdict al Curții Constituționale. Următorul președinte al Republicii Moldova urmează să fie ales prin vot direct. Este decizia Înaltei Curți. Cine sunt adevărații câștigători și cine sunt perdanții, după pronunțarea acestui verdict de către Înalta Curte?

Bogdan Țîrdea: „Deciziile Curții de prin 2012 cel puțin mie îmi par foarte dubioase. Da, se consideră că deciziile Curții nu se discută. Asta într-un stat de drept, într-un stat democratic, în care există justiție independentă. Și nu există fenomenul când Moldova e cea mai coruptă justiție din lume. Deci, această decizie este una lamentabilă, în viziunea mea. Adică nu ca și conținut. Conținutul tocmai e ok, 80% din populație vrea alegerea directă președintelui. A fost somația opoziției parlamentare, extraparlamentare de a modifica Constituția. Deci, e pozitiv acest gest al Curții. Dar cum noi adoptăm o decizie, prin care anulăm un articol din Constituție, ba chiar două, despre procedura de alegere, împuterniciri etc.? Deci, cum noi facem acest lucru? Curtea, făcând acest lucru, și-a anulat chiar propria hotărâre din 2000, conform căreia aceste modificări, care s-au produs în anul 2000 erau perfect constituționale. Or, hotărârile Curții sunt definitive și irevocabile. Cum Curtea, în general, a admis această solicitare, această adresare a PLDM eu nu înțeleg. Dumneavoastră întrebați cine sunt adevărații câștigători. Eu consider că este un joc al domnului Vlad Plahotniuc, el a fost nevoit să cedeze, pe de o parte, sub presiunile societății civile, adică ale Forumului Civic, fiindcă pe data de 3-4 martie, practicat, s-a finalizat termenul înaintat în ultimatul Forumului Civic.”

Europa Liberă: Și s-a diminuat spiritul protestatar?

Bogdan Țîrdea: „Nu știu. E discutabil acest moment. Doi, a sosit doamna Brink, care este de la Departamentul de Stat al SUA, o coincidență tot miraculoasă. Și al treilea moment, și Dodon, și Usatîi, și Năstase, liderii opoziției, au declarat că în ziua alegerii președintelui vor fi proteste de amploare, moment, a propos, susținut, fie și indirect de Forumul Civic. Plahotniuc, s-a uitat, a pus pe cântar și a spus: „Stați, dar ce ne trebuie nouă să avem confruntare? Repetarea scenariului din 20 ianuarie? Mai știi că mai poate fi și o lovitură de stat sau, Doamne ferește, ce poate fi! Eu pot pierde și majoritatea, și puterea, și merge la anticipate. Ian să le dau această posibilitate de alegere a șefului statului! În rezultat eu ce obțin? Unu, evităm alegerile anticipate. Doi, provocăm o scindare în interiorul opoziției. De ce? Pe de o parte, Dodon și Năstase vor merge în campanie electorală, deci, vor fi oponenți, concurenți electorali. Evident că se vor ataca. Evident că se vor acuza de ce vrei. Mai departe – mai interesant, adoptăm posibilitatea ca un candidat, care nu are 40 de ani, să nu participe în cursa electorală. Or, în Constituția din 2000 se prevedea acest lucru. Respectiv, ce facem noi? Pe Renato Usatîi îl excludem, astfel, din campanie. Usatîi nervos, iritat ce va face el? Evident că va ataca, în primul rând, PSRM, poate și pe ceilalți, dar, în primul rând, PSRM. În rezultat, nu numai că avem alegeri anticipate evitate. Doi, nu numai că protestele se dezumflă. Trei, noi avem scindarea opoziției și distrugerea Comitetului Salvării Naționale, așa-zis, care a fost creat”. Și al patrulea lucru, cel puțin unii din societatea civilă spun că această guvernare nu este pro-europeană, că este mafiotă, noi toți înțelegem că această guvernare nu e chiar perfect europeană. Bine. Ce e de făcut în acest sens? Noi ne lansăm în campanie electorală. Vine un candidat al domnului Plahotniuc sau al majorității existente și vine un candidat, noi presupunem că de pe stânga. Evident că de pe stânga cel mai probabil e Igor Dodon. Ce va fi în campania electorală? Noi știm cu toții ce va fi. „Aha, vin rușii! Vin tancurile! Vine Dodon! Vine Siberia! Doamne ferește! Susțineți candidatul pro-european! Aceasta e unica salvare”. În rezultat, Plahotniuc, care acum nu este pro-european, după această campanie electorală, volens nolens, oamenii vor fi, și Năstase, și Boțan, și cine vrei, vor fi nevoiți în turul doi, să voteze candidatura lui Plahotniuc, fiindcă ea va fi o candidatură „pro-europeană”. Și toți veți fi nevoiți, cu atâta ardoare să sprijiniți această candidatură, numai ca să nu vină un candidat pro-rus, să îi spunem așa, că în rezultat, această candidatură și însuși Plahotniuc va primi o aură europeană, se va legitima, se va stabiliza pe vreo trei ani înainte. Iată jocul lui Plahotniuc.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:23:24 0:00
Link direct

Europa Liberă: Este o ipoteză. Poate totuși lumea își adună eforturile și susține o candidatură care chiar merită să ajungă în fotoliul de președinte.

Bogdan Țîrdea: „E o ipoteză. Dar câtă lume bună în Moldova are șase televiziuni? Dar câtă lume bună în Moldova are Procuratura, CNI și CNA? Numiți-mi lista acestor oameni buni și eu am să vă spun ce șanse au ei. Vor utiliza tehnologia fobiilor sociale, adică a exacerbării fricii, a exacerbării fobiilor. Adică: dacă nu mă votați pe mine, pe candidatul lui Plahotniuc, vine Dodon, omul rușilor, și vă duceți toți în Siberia.”

Europa Liberă: Lumea se mai deșteaptă.

Bogdan Țîrdea: „Ei această formulă o utilizează deja ani de zile.”

Europa Liberă: Factorul geopolitic e pus în joc, dar nu e atât de important, cum se pare sau cum încearcă unii politicieni să îl impună.

Bogdan Țîrdea: „Iată care a fost calculul domnului Plahotniuc, ca el să se legitimeze în această campanie electorală. Dar vreau să vă spun, concluzionând la această întrebare, că ea e una complicată: totuși, există o șansă ca de pe dreapta să apară un Andrei Năstase, de exemplu, o Maia Sandu, de pe stânga să fie un Igor Dodon sau, mă rog, eu subiectiv sunt cointeresat, dar mă uit și la sondaje, iată la aceste trei candidaturi toate sondajele arată o creștere dinamică, și candidatura lui Renato Usatîi, evident. Deci, o transformare a clasei politice. Uitați-vă, toți liderii care stau într-o formulă sau alta lângă această majoritate, toți s-au prăbușit în ratinguri. Și liderii, care s-au distanțat sau care o critică, mă refer la Andrei Năstase, la maia Sandu, la Igor Dodon, Renato Usatîi și cine mai este acolo, ei sunt într-o creștere dinamică. Și pe dreapta acum are loc o reconfigurare dramatică a ratingurilor și a ierarhiilor politice. Apar noi lideri, cu suport european, dar, principalul, cu suport social.”

Europa Liberă: Pe dumneavoastră, Partidul Socialiștilor, v-au dezarmat cei de la putere? Pentru că ați insistat mereu pe alegeri parlamentare anticipate. Chiar dumneavoastră ați spus ceva mai devreme că e puțin probabil să fie declanșate aceste alegeri anticipate pentru că nu există motiv.

Bogdan Țîrdea: „Eu am spus planurile lui Plahotniuc, cum vede el, că aruncând acest os opoziţiei el spune un lucru simplu: „Staţi, domnilor, aţi vrut demisia procurorului? Aţi primit! Aţi vrut legea Procuraturii? Aţi primit! Aţi vrut demonopolizarea mass-media? Am adoptat legea! Aţi vrut demisia preşedintelui BNM? Poftim! Aţi vrut guvernator european? Poftim, na-vă guvernator! Ce mai vreţi de la mine? Care e problema? Ce tot protestaţi, urlaţi şi sunteţi nemulţumiţi?”. Deci, acesta era planul pe care se orienta domnul Plahotniuc.”

Europa Liberă: De ce toate pietrele sunt aruncate în grădina domnului Plahotniuc?

Bogdan Țîrdea: „Nu vreau să-l demonizez. Din păcate, societatea civilă este una foarte slabă. Or, domnul Plahotniuc profită de faptul că avem o clasă de mijloc de 7-8%, avem o economie tenebră de 55% raportată la PIB, avem o sărăcie subiectivă de 70-80%. Şi iată omul, care este sărac, nu poate fi liber, nu poate cumpăra un ziar, nu se poate abona la internet, nu poate asculta Europa Liberă, că probabil nici nu prinde în regiunea unde el locuieşte. Şi evident că oligarhi de genul domnului Plahotniuc profită de această societate cu o cultură politică patriarhală şi de supuşenie.”

Europa Liberă: Dar cât de lungă este viaţa unui asemenea regim?

Bogdan Țîrdea: „Nouă ne pare că democraţia e un lucru inevitabil. Fukuyama scria pe timpul său, Huntington, „Al treilea val al democraţiei”, gata democraţia a câştigat peste tot locul, a dispărut imperiul răului, toţi vom trăi în democraţie. Nu este aşa. Regimurile autoritare există. În Moldova cu regimul Plahotniuc trebuie de luptat, trebuie de unificat întreaga societate civilă. Şi eu mă bucur de acest lucru, eu, care sunt foarte critic faţă de societatea civilă, din varii motive,

Aceşti oameni, mă refer inclusiv la societatea civilă, au avut un curaj intelectual, un curaj civic peste măsură. Şi iată această unificare a eforturilor.

dar mă bucur că totuşi s-a reuşit de sincronizat şi de conjugat eforturile opoziţiei de dreapta, centru şi stânga, lucru imposibil încă jumătate de an în urmă, pur şi simplu, fantastic. Cum să-i pui pe acei care sunt pro-ruşi cu acei care sunt pro-români şi cu acei care sunt pro-europeni într-o oală? Este mission: impossible. Iată s-a realizat. Acesta deja e un prim pas pentru distrugerea acestui regim. Şi iată cei care au intrat în această coaliţie, inclusiv societatea civilă vedeţi cum sunt crucificaţi? Vedeţi cum sunt acuzaţi, mai că cer scuze de „violul mormintelor”, metaforic vorbind? Şi aceşti oameni, mă refer inclusiv la societatea civilă, au avut un curaj intelectual, un curaj civic peste măsură. Şi iată această unificare a eforturilor, mitingurile nonstop, monitorizarea nonstop şi participarea în campania prezidenţială, accentuez acest lucru, măcar cu doi candidaţi unici, unul de pe dreapta, altul de pe stânga. În formulă alternativă, candidaţi aflaţi în opoziţie cu actualul regim, inclusiv cu regimul lui Plahotniuc, să-i spunem şi aşa, ar putea eroda acest regim.”

Europa Liberă: S-a pus cruce pe alegerile parlamentare anticipate, această idee promovată de socialişti?

Bogdan Țîrdea: „Din punct de vedere juridic, s-ar părea că da. Dar, din punct de vedere politic eu, ca politolog, vă spun că nimic nu este imposibil, mai ales în Republica Moldova. Orice poate fi. Se poate distruge majoritatea parlamentară. Se poate din cauza crizei, de exemplu, să-şi dea demisia guvernul şi să nu poată alege alt guvern că nu va fi majoritate. Se poate întâmpla un blocaj guvernamental. Se poate întâmpla ca însăşi domnul Plahotniuc să-şi dorească mult anticipate şi să creeze o criză politică de proporţii. Adică poate fi orice. Respectiv, eu consider personal că problema alegerilor anticipate nu trebuie exclusă de pe agenda publică. Ar fi o greşeală.”

Europa Liberă: Alegerile prezidenţiale în toamnă? Şi până atunci se mai potolesc spiritele?

Bogdan Țîrdea: „Aceasta se vrea. Din păcate, aceasta vor unii parteneri externi. Din păcate, aceasta şi-o doresc unii actori politici din interiorul Republicii Moldova, inclusiv din opoziţie. Fiindcă vă daţi seama, să o recunoaştem, credeţi că lumea sunt terminatori sau roboţi că pot să stea câte jumătate de an în corturi să îngheţe de frig, să fie permanent monitorizaţi, permanent ameninţaţi?”

Europa Liberă: Şi mai ales că fără şanse.

Bogdan Țîrdea: „Şi mai ales fără şanse. Vine o doamnă, Victoria Nuland, şi spune: „Guvernul e perfect legitim”. Şi gata, toate şansele acestei opoziţii de dreapta şi chiar de stânga automat se reduc dramatic la succes. Şi societatea civilă tot e într-o situaţie nu chiar confortabilă, fiindcă, pe de o parte, ei primesc anumite granturi din SUA, din Germania, pe de altă parte, ei sunt nevoiţi, fiindcă au poziţii civice, să critice această guvernare şi să intre în dezacord cu propriii finanţatori. Şi nu e atât de simplu.”

Europa Liberă: Ultimele sondaje de opinie arată că partidele pro-ruse, aşa cum deja s-a obişnuit să se spună în Republica Moldova, ar conduce topul încrederii cetăţenilor. Cât de real este pericolul reorientării Republicii Moldova spre Moscova?

Bogdan Țîrdea: „57% din populaţie, care vor în Uniunea Euroasiatică, este o şansă. Eu vreau să accentuez alt moment aici. Evident că mişcările geopolitice radicale sunt periculoase. Vă spun un exemplu. Noi, dacă acum facem unirea cu România, avem şansa foarte mare sau mai bine zis pericolul unui război civil. Dacă noi acum ne integrăm în NATO sau acum radical, fără a pregăti opinia publică, încercăm Uniunea Vamală, noi iarăşi avem conflagraţii sociale, noi vom avea proteste de anvergură. Să nu vă pară, dacă dumneavoastră intraţi acum în NATO sau în UE, toată lumea bucuroasă va zice: „Ura! Bravo!ʾ”

Europa Liberă: Sau în Uniunea Euroasiatică.

Bogdan Țîrdea: „Acelaşi lucru, de acord. Eu aceasta şi accentuez. Dar eu nu sunt membru de partid, eu vorbesc acum ca politolog, că cea mai adecvată formulă era pentru noi formula ca să avem zonă de liber schimb economic şi cu UE, şi cu Uniunea Vamală.”

Europa Liberă: Dar nu există o compatibilitate.

Bogdan Țîrdea: „Există compatibilitate. Dacă Rusia este membru al Organizaţiei Mondiale a Comerţului şi statele europene sunt membre acolo, cum nu există? Întotdeauna se fac compatibilităţi. Nu există dorinţă.”

Europa Liberă: Rusia e membru OMC, şi Moldova face parte din această organizaţie, dar embargourile au fost instituite de către Moscova pentru produsele moldoveneşti.

Bogdan Țîrdea: „Aici sunt momente politice, unu, fiindcă cineva a vrut tare. Şi al doilea, ca să fiu mai concis, recent citeam un articol din „Panorama”, scris de jurnalişti de investigaţie, care au arătat o schemă de monopolizare a exportului de fructe. Şi ştiţi cum s-a făcut schema? Cineva din Moldova dintre factorii de decizie şi din Federaţia Rusă intenţionat au creat aceste probleme de export, ca apoi o firmă din Moldova, o asociaţie, să rezolve cu exportul.”

Europa Liberă: De ce Moscova nu a reacţionat şi nu a spus ce se întâmplă?

Bogdan Țîrdea: „Embargoul a fost unul politic, fiindcă factorii noştri de decizie nici nu au dorit comunicarea cu Rusia. Dar ştiţi de ce nu au dorit comunicare? Ei credeau că, dacă vor arăta că ei sunt rusofobi, ei prin acesta vor deveni pro-europeni. Ceea ce e o greşeală fatală. Nu poţi fi tu prin fobii european. European înseamnă niţel altceva. Dar vă spun, încă o dată, sunt şi scheme de corupţie, pe lângă diferite agenţii guvernamentale, pe lângă Ministerul Agriculturii, care au contribuit la funcţionarea unor scheme pa baza acestor embargouri. Şi e vorba de sute de milioane de dolari. Aceasta e problema.”

Europa Liberă: Este adevărat, dar este şi o răzbunare a Kremlinului că atât Moldova, cât şi Ucraina încearcă să se apropie de Uniunea Europeană. Și Moscova nu vede cu ochi buni acest parcurs european.

Bogdan Țîrdea: „Moscova nouă ne-a spus din start care vor fi reacţiile, care vor fi consecinţele.”

Europa Liberă: Şi nu a fost un şantaj?

Bogdan Țîrdea: „Nu a fost un şantaj. În politica reală totul e foarte simplu.”

Europa Liberă: Dar Moldova e stat suveran, îşi decide de una singură viitorul.

Bogdan Țîrdea: „Nu poţi fi un stat suveran, când 18-20% din bugetul tău sunt contribuţii europene, când tu ai pe teritoriul tău trei formaţiuni proto-statale practic, pe care Chişinăul le controlează doar parţial sau deloc. Despre ce suveranitate noi vorbim?”

Europa Liberă: Vă referiţi la Comrat şi Tiraspol?

Bogdan Țîrdea: „Eu vorbesc şi de Comrat, şi de Tiraspol. Eu vorbesc şi de

Despre ce suveranitate putem vorbi? Când vine o doamnă de peste hotare şi ne spune că guvernarea lui Plahotniuc este una perfect democratică şi legitimă? Şi noi vorbim de suveranitate? Noi suntem un stat-protectorat divizat în două părţi.

însuşi Chişinăul, care practic nu are control nici măcar asupra propriilor ministere. Doar suveranitatea are două aspecte. Primul intern, suveranitatea puterii, suveranitatea poporului. Poporul astăzi e suveran în Moldova? Noi ştim cine e suveran. Suveran e un oligarh care controlează toată puterea, în numele propriu. Despre ce suveranitate putem vorbi? Când vine o doamnă de peste hotare şi ne spune că guvernarea lui Plahotniuc este una perfect democratică şi legitimă? Şi noi vorbim de suveranitate? Noi suntem un stat-protectorat divizat în două părţi. Într-o parte are influenţă mai mare Federaţia Rusă. În a doua parte are la moment o influenţă mai mare Washingtonul la direct. Încearcă şi Bucureştiul, şi Uniunea Europeană, dar Washingtonul este. Şi noi ne complăcem în această idee de semiprotectorat şi semicolonie.”

Europa Liberă: Tot mai multe sunt vocile atât din societate civilă, dar şi dumneavoastră, cei care reprezentaţi opoziţia parlamentară, susţineţi sus şi tare că în Moldova reformele sunt mimate, nu sunt promovate adevăratele reforme, că instituţiile de drept sunt compromise, nu se mai bucură de încrederea cetăţeanului, că încrederea cetăţeanului, în general, este pierdută în instituţiile statului şi chiar în acest stat. Deci, dacă s-a pierdut încrederea în stat şi în instituţiile lui, să vă întreb ce viitor are ţara, dacă lucrurile stau atât de prost?

Bogdan Țîrdea: „Evident că formula aceasta, pe care am avut-o noi, un fel de stat semiautoritar socialist, apoi am avut un fel de regim semiautoritar, semidemocratic, apoi am ajuns, din păcate, la o oligarhie competitivă, ca astăzi să avem o oligarhie sultanistică, în frunte cu un oligarh care încearcă să-i strivească pe ceilalţi oligarhi. Şi acest regim la care noi astă am evoluat este unul din cele mai odioase.”

Europa Liberă: Trecutul şi prezentul îl ştim. Ce viitor are statul?

Bogdan Țîrdea: „Noi mergem, din păcate, de la stat capturat spre un stat eşuat. Mergem, încă nu suntem stat eşuat.”

Europa Liberă: Şi dacă se ajunge la stat eşuat?

Bogdan Țîrdea: „Dacă se ajunge la stat eşuat, evident că rămân două formule – fie noi aderăm cât mai rapid la Uniunea Euroasiatică, fie aderăm cât mai rapid la România.”

Europa Liberă: Singur aţi spus că se ajunge la război civil, dacă Moldova brusc se îndreaptă către o parte sau către alta.

Bogdan Țîrdea: „În primul rând, dacă brusc, unu la mână.”

Europa Liberă: Dar eşuarea aceasta în cât timp se produce?

Bogdan Țîrdea: „Noi mai putem perpetua vreo 10-15 ani aşa. Dacă nu se schimbă radical situaţia, încă vreo 15 ani, ne chinuim, şi se pot prăbuşi toate instituţiile statului. Şi acest lucru se urmăreşte. Regimul oligarhic prin ce e odios? Că acest regim, bine, mai este dictatură personală, dar dictatorul poate fi şi unul iluminat. Ştefan cel Mare nu era dictator? Era dictator, dar era iluminat, el a făcut pentru ţară mult. Sau Petru cel Mare? Sau câte exemple? Sau Napoleon?”

Europa Liberă: Deci, nu se mai găsesc oameni de stat în Republica Moldova care să se gândească la interesul naţional?

Bogdan Țîrdea: „Aceasta e problema, noi nu avem elite. Clasă politică avem, guvernanţi avem, elite nu avem. Şi mai mult decât atât, aceşti oameni, din păcate, chiar mă miră acest lucru: ai furat un milion, ai furat două, ai furat trei, cât se poate? Chiar trebuie un miliard să furi? Şi furând un miliard, chiar trebuie al doilea? Eu înţeleg dacă ar fi ţara aceasta bogată, dacă ar fi prosperă ca Statele Unite ale Americii, poate ar mai închide lumea ochii, poate ar mai tolera ceva. Dar într-o sărăcie cumplită... Noi avem foamete în Moldova, avem robie, cazuri de robie în Soroca, avem trafic de fiinţe umane, adică am rămas pe primul loc în Europa la toate capitolele.”

Europa Liberă: Moldovenii nu-şi pot administra de unii singuri treburile statului?

Bogdan Țîrdea: „Aceşti oligarhi de aceea şi sunt oligarhi, că scopul lor principal este să fure statul, să-l devalizeze instituţiile statului şi să-l bancrotizeze.”

Europa Liberă: Da, dar, se zice că poporul îşi merită conducerea pe care o are.

Bogdan Țîrdea: „Dar ce are poporul, spuneţi-mi vă rog? Ce are o profesoară dintr-un sat? Sau un ţăran sărman căruia i-au luat sursele de existenţă, i-au furat locul de muncă, i-au furat banii? El îşi dă votul pentru una. Uitaţi-vă, când vin în Parlament, unii propuneau, să nu-i numesc acum, dar din actuala alianţă, ce declarau ei? Salarii de 500 de euro, pensii de 300 de euro, candidat la UE vom deveni.”

Europa Liberă: Oamenii nu mai cred în promisiuni electorale.

Bogdan Țîrdea: „Ei promit una, iar când au venit la guvernare fac totalmente viceversa. Şi oamenii nu au mecanisme de a-i controla. Când tu ai o pensie de 600 de lei, şi vine unul şi îţi dă 200 de lei....”

Europa Liberă: Cine salvează Moldova?

Bogdan Țîrdea: „Eu sper că această opoziţie care există astăzi, fie de dreapta, fie de stânga, fie poate împreună. Cel puţin mie, de exemplu, un Andrei Năstase îmi trezeşte o mai multă simpatie, chiar dacă suntem pe poziţii şi platforme diametral opuse, mai multă simpatie şi încredere, şi chiar o Maia Sandu, decât ceea ce avem noi astăzi în structurile puterii. Pur şi simplu, e strigător la cer.”

Europa Liberă: Credeţi că acest regim autoritar, despre care se zice că s-a instalat în Republica Moldova, nu are frică, nu trăieşte cu teamă?

Bogdan Țîrdea: „Eu, când văd unii jurnalişti sau politologi care spun: „Plahotniuc râde de voi, îşi şterge picioarele. Voi vă adunaţi, ţipaţi, urlaţi, iar el continuă acţiunile sale ilegale”, vreau să vă spun că nu e chiar aşa. Când sub casa ta stau zece mii de oameni şi strigă: „Plahotniuc nu uita, puşcăria e casa ta!”, nu te simţi confortabil. Sau când domnul Ghimpu a ieşit din Parlament şi a fost supus unor atacuri din partea propriilor, a propos, aderenţi dezamăgiţi, trădaţi de acest actor politic, credeţi-mă că, după aceasta, el şi-a revizuit multe din concepţiile sale politice. Şi toate aceste cedări care se fac, fie şi parţiale, fie şi decorative sunt oricum o dovadă a slăbiciunii, sunt oricum o dovadă că el e nevoit să scape acum de Gurin. Degrabă îl va ceda şi pe Chetraru. E nevoit să vadă ce face cu preşedintele Băncii Naţionale. E nevoit să vadă ce face cu primul ministru, cu miniştrii. Adică el e nevoit să facă un rebranding, e nevoit să vopsească buzele acestei guvernări, e nevoit să scape de unii oameni care sunt foarte apropiaţi. El a cedat mandatul. Dumneavoastră veţi crede: „Care-i problema? El şi aşa controlează”. Nu. Diferenţa e foarte mare, fiindcă el se dorea în Parlament, el se dorea prim-ministru, el se dorea preşedinte. Aceasta este o necesitate inerentă a unor indivizi setoşi de putere. Cum spunea încă Nietzsche, sunt oameni care au voinţa aceasta spre putere şi care, de dragul puterii, trăiesc şi nu pot. Uitaţi-vă preşedintele PCRM, Vladimir Voronin, 70 şi ceva de ani, s-ar părea că de acum ai fost totul în ţara aceasta, du-te la odihnă. Nu. Se ţine cu dinţii până în ultima zi. Iată aşa şi cu Plahotniuc. El cedează, el e încolţit de opoziţie, de Forumul Civic, de occidentali, el este prins acum în cătuşe din toate părţile, toate slugile sale au fost developate, au fost expuse public, toate acţiunile sale sunt urmărite. Orice mişcare pe care el n-ar face-o, chiar şi pozitivă, dacă este, ea automat este blamată şi el se simte ca un marginal, huiduit de toţi. Şi credeţi-mă că aceasta tot e o presiune psihică permanentă, când tu ieşi şi în toate ziarele e scris: „Banditul de nu ştiu ce. Păpuşarul iar a furat. Păpuşarul iar a prădat, iar ne-a violat, iar ne-a umilit”, când el astăzi încă nu a făcut nimic, de exemplu. Astăzi, 7 martie, el s-a trezit, nu a făcut nimic, deschide ziarele, acolo iarăşi e scris: „Iar a furat. Iar ne-a amăgit”. Credeţi-mă că aceasta e o hărţuială psihologică la care el ar putea în viitorul apropiat să nu mai reziste.”

Europa Liberă: Adică?

Bogdan Țîrdea: „În sensul să se retragă din spaţiul public. Şi guvernarea este nevoită măcar să mimeze, iar uneori nu doar să mimeze, dar să facă chiar anumite acţiuni concrete. A scăzut doar niţel preţul la gaz. Da, înţelegem că e schemă. Da, înţelegem că mai puţin a scăzut decât ruşii l-au coborât, dar oricum a scăzut. La benzină a scăzut.”

Europa Liberă: Guvernul va avea viaţă lungă? În ce condiţii?

Bogdan Țîrdea: „Guvernul va avea viaţă lungă doar în condiţia în care s-ar apuca de reforme vizibile, doar în condiţia în care va respecta Constituţia şi în condiţia în care va dialoga sincer cu opoziţia parlamentară.”

Europa Liberă: E posibil acest lucru?

Bogdan Țîrdea: „Eu nu prea cred. Cei care au capturat statul sau cei care au făcut asemenea scheme de corupţie vor lupta cu sine înşişi? Mie îmi pare un absurd pur şi simplu. De ce au capturat? De ce au furat miliardul? Ca să-l întoarcă înapoi? Sunt alienaţi mintal, ca să facă aceste lucruri? Cum vă imaginaţi dumneavoastră ca cineva să vă cedeze procurorul?”

Europa Liberă: Dumneavoastră criticaţi partenerii externi, îndeosebi Occidentul, dar fără banii de acolo Republica Moldova se sufocă economic.

Bogdan Țîrdea: „Mai bine daţi-ne investiţii în locuri de muncă, în fabrici, în uzine. De ce ne daţi nouă banii aceştia în buget, care se fură? De aceea eu sunt atât de critic, că aceste ajutoare pe care ni le dau ne fortifică dependenţa. Daţi-ne undiţa, nu peştele, dar undița. Aceasta e diferenţa de abordare.”

XS
SM
MD
LG