Suedia și Finlanda negociază o alianță militară împotriva Rusiei

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Finlanda și Suedia încercă să formeze o alianță militară, înainte ca ambele țări să depună cereri de intrare în NATO, menționează un articol publicat pe site-ul Defense News.

Creșterea relațiilor militare dintre Suedia și Finlanda, precum și ale celor două țări cu NATO vine ca o contrapondere la tensiunile cu Rusia, tensiuni datorate „agresivității neprovocate” ale acestei țări.

Generalul Micael Bydén, comandantul armatei suedeze, a avertizat asupra „intenției Rusiei de a folosi mijloace militare pentru a-și atinge scopurile politice”, în cadrul recentei sale vizite la Vilnius, capitala Lituaniei – care este țară NATO.

În acest context, negocierile actuale dintre Suedia și Finlanda – țări neutre, referitoare la un parteneriat defensiv, se referă la crearea de unități militare comune, la operații militare cu forțe combinate și la utilizarea în comun a infrastructurii militare din cele două țări. Suedia și Finlanda ar urma să-și acorde reciproc sprijin, în cazul unei agresiuni externe împotriva oricăreia dintre cele două țări.

“Pentru ca o uniune militară să capete profunzime, cele două părți trebuie să știe că ea va funcționa inclusiv în cazul unui război”, a subliniat Allan Widman, președintele Comisiei de Apărare din Parlamentul Suediei.

Partidul Liberal, din care face parte Widman, susține ideea unei uniuni militare cu Finlanda, uniune privită ca o „platformă de lansare comună” a ambelor state în drumul lor spre NATO, notează Defense News.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...