„Ce vrea Plahotniuc? Să fie preşedintele Republicii Moldova? Eu cred că nu se va întâmpla acest lucru. Plahotniuc trebuie să-şi înfrâneze dorinţele de a fi şi prim-ministru, şi preşedintele Republicii Moldova”, a spus Traian Băsescu.

În alt context, fostul lider de la Cotroceni susţine că Republica Moldova nu va avea un program de finanţare cu Fondul Monetar Internaţional înainte de alegerea preşedintelui.

„Vă pot spune cu certitudine că nu va fi niciun acord cu FMI înainte de alegerea preşedintelui Republicii Moldova”, a accentuat Băsescu.

Fostul preşedinte al României a fost întrebat cum ar trebui să procedeze guvernarea de la Chişinău în raport cu FMI astăzi, când, după furtul miliardului, ţara este extrem de săracă, iar semnarea acordului cu Fondul ar putea conduce la reducerea pensiilor şi salariilor.

„Eu nu am convingerea că un acord cu FMI va fi îndreptat în această direcţie. Când România a fost în criză, în 2010, noi am vrut să reducem temporar nu numai salariile, dar şi pensiile, însă FMI s-a opus foarte puternic. Şi reprezentanţii Fondului vin însoţiţi de Banca Mondială, printre obiectivele principale ale căreia se numără reducerea nivelului de sărăcie. Deci, nu cred că vi se vor cere reduceri de pensii şi salarii”, a adăugat Traian Băsescu.

Totodată, referindu-se la criticile forţelor proruseşti de la Chişinău, care sunt împotriva accesării de noi împrumuturi, preşedintele României a menţionat: „Important este să nu furi aceşti bani, nici să-i bagi în consum, ci în investiţii, care vor genera creşterea economică. Odată realizată această creştere, ai de unde să-ţi întorci datoriile”.