De teama Rusiei, Washingtonul își mută din nou trupele în Europa

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

După ce comandanţii trupelor americane staţionate în Europa au tras un semnal de alarmă privind pericolul reprezentat de Rusia, Pentagonul a început să ia serios în calcul relocarea permanentă a uneia sau mai multor brigăzi combatante în spaţiul european.

O decizie favorabilă ar duce la cea mai mare relocare de trupe făcută de Statele Unite în Europa în ultimele decenii, informează Military Times, care menţionează că o brigada este formată din 3.000 până la 5.000 de soldaţi.

Protecţie suplimentară

Surse din interiorul Pentagonului afirmă că discuţia a fost iniţiată de generalul Philip Breedlove, comandantul trupelor americane din Europa.

Relocarea permanentă ar urma să reprezinte o măsură suplimentară faţă de cea deja aprobată pentru brigada care va fi dispersată prin rotaţie în ţările membre NATO din Estul şi Centrul Europei.

„Caută o cale prin care să crească numărul trupelor menţinute permanent în Europa. În acest moment, încearcă să stabilească ce suma va fi necesară şi de unde poate veni această”, a explicat un oficial din interiorul Pentagonului.

Generalul Breedlove se arată îngrijorat de scăderea efectivelor pe care le are în subordine: două brigăzi faţă de patru, câte înregistrau forţele militare americane din Europa în urmă cu câţiva ani.

„În opinia mea, nu avem suficiente trupe permanente poziţionate în avangardă. Cred că trebuie să revizuim strategia faţă de aceste trupe permanente”, a explicat Breedlove în faţă şefilor armatei americane.

Reacţii rapide

Discuţiile purtate a nivel înalt între oficialii americani vin în urma unor analize privind efectul pe care l-ar avea în acest moment o confruntare Rusia-NATO în Europa de Est. Toate calculele arată că Alianţa ar putea pierde teritorii vaste în regiunea baltică şi Polonia.

Pentru moment, comandamentul militar american din Europa se poate baza pe două brigăzi de infanterie uşoară staţionate în Vicenza-Italia şi Vilsek-Germania, dar şi pe forţă de intervenţie rapidă rotită prin statele aliate din Europa de Est.

Dincolo de asta, aliaţii din NATO mizează pe o intervenţie de urgenţă a Washingtonului în cazul unui conflict în Europa, cei 3,4 miliarde de dolari prinşi în bugetul de apărare de anul viitor urmând să fie investiţi în amenjarea unor linii feroviare, drumuri, porturi şi aeroporturi care să asigure transportul rapid al trupelor.

Pe de altă parte, experţii susţin că mutarea unor brigăzi motorizate din SUA în Europa ar putea dura săptămâni întregi.

Poziţie ofensivă

Pentru moment, discuţiile purtate în interiorul Pentagonului se izbesc de câteva piedici greu de depăşit. Una ar fi cea a bugetului, cealaltă este legată de poziţionarea noilor divizii.

În perioada de vârf a Războiului Rece, americanii aveau aproximativ 200.000 de soldaţi staţionaţi în Europa. Numărul acestora s-a redus la 65.000 în ultimii ani, după ce Washingtonul a decis să reducă numărul brigăzilor de pe continent şi şi-a retras toate tancurile din Europa.

După declanşarea crizei din Ucraina, 200 de blindate americane au fost aduse înapoi, dar acestea sunt trase în garaj, nefiind alocate niciunui corp militar american.

O chestiune destul de aprins discutată este şi cea a poziţionării noilor trupe ce ar urmă să ajungă pe continentul european, variantele luate în calcul fiind staţionarea în fostele garnizoane americane din Germania sau amplasarea noilor brigăzi de lupta în Polonia şi ţările baltice.

„Ambele au avantaje şi dezavantaje. O forţă foarte înaintată ar fi vulnerabilă în cazul unui atac surpriză cu rachete sau al trupelor speciale ruseşti.

În Germania ar fi în siguranţă, dar ar trebui să se mişte foarte rapid că să ajungă la graniţa estică a spaţiului euro-atlantic”, explică David Ochmanek, fost oficial al Pentagonului, în prezent analist în securitate al RAND Corporation.

Ochmanek crede că varianta care va fi aleasă este cea a poziţionării trupelor în Europa de Est, în opinia sa, nimic neputând înlocui o forţă militară compusă dintr-o divizie de blindate şi infanterie mecanizată în avangardă.

În luna ianuarie, Comisia Naţională pentru Stategii ale Armatei a stabilit că cel puţin o divizie de blindate trebuie retrimisă în Europa.

Din vara anului trecut, experţii militari ai Pentagonului au scos de la sertar vechile strategii de lupta împotriva Rusiei pentru a le aduce la zi în perspectiva comportamentului tot mai agresiv manifestat de Moscova.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...