Poroșenko face apel la UE și SUA să intervină în cazul pilotului militar ucrainean Nadia Savcenko

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a făcut apel la liderii UE și SUA să exercite presiuni asupra Moscovei pentru eliberarea pilotului militar ucrainean Nadia Savcenko, judecată în Rusia sub acuzația de a fi ucis doi jurnaliști ruși în estul separatist ucrainean.

„Ucraina s-a adresat, printr-o scrisoare, Statelor Unite și țărilor UE pentru ca acestea să-și sporească presiunile asupra Rusiei pentru eliberarea Nadiei Savcenko”, a informat președintele Poroșenko pe pagina sa de Twitter, potrivit agenției TASS.

Arestată la începutul lunii iulie 2014 pe teritoriul rus, potrivit Moscovei, Nadia Savcenko (34 de ani) este acuzată de uciderea a doi ziariști ruși, în timpul confruntărilor armate din estul separatist prorus al Ucrainei. Ea riscă o condamnare de până la 23 de ani de închisoare.

Autoritățile ruse au decis joia trecută suspendarea procesului, fapt care a alimentat speculațiile cu privire la soarta ei, mai ales că ea a început o grevă a foamei și a setei.

Considerată eroină națională în Ucraina, Nadia Savcenko neagă că ar fi implicată în uciderea celor doi jurnaliști ruși și îi acuză pe separatiștii proruși din estul Ucrainei că au capturat-o pe teritoriul ucrainean și au predat-o apoi autorităților ruse.

Kievul și Occidentul, dar și importante personalități ale lumii au făcut în repetate rânduri apel la autoritățile ruse pentru eliberarea Nadiei Savcenko, dar fără succes.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...