Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Inspectorii postului vamal Sculeni au…

Inspectorii postului vamal Sculeni au reținut și confiscat 26 800 bucăți țigarete

Inspectorii postului vamal Sculeni au reținut în vederea confiscării 26 800 bucăți țigarete, disimulate în podeaua unei semiremorci și sub banchetele unui ”Volkswagen LT46”. Șoferii intenționau să transporte produsele din tutun în România prin eludarea controlului vamal, fapt pentru care au fost sancționați contravențional, informează Serviciul Vamal al R. Moldova.

În seara zilei de ieri, 06 martie 2016, la pista de control ”ieșire autocamioane din RM” a postului vamal Sculeni, pentru control s-a prezentat un cetățean moldovean la volanul unui autocamion de marca ”Iveco”, tractând și o semiremorcă cu numere de înmatriculare în R. Moldova. Conform actelor de însoțire a mărfii, șoferul în vârstă de 27 de ani transporta amestec uscat pe bază de ipsos în adresa unui agent economic din România.

La întrebările inspectorilor din tura de serviciu, tânărul a afirmat că nu transportă mărfuri prohibite sau bunuri ce necesită a fi prezentate controlului vamal. Astfel, autocamionul a fost supus controlului cu scanerul mobil ”X-RAY”, în urma căruia au apărut suspiciuni în legătură cu prezența unor bunuri nedeclarate, dosite în partea din față a semiremorcii.

Ca urmare, angajații vamali au supus unitatea auto unor verificări amănunțite, descoperind în podeaua semiremorcii peste 14 mii bucăți țigarete ”Rothmans Blue”, cu timbru de acciz al Republicii Moldova.

O altă tentativă de contrabandă cu țigări a fost dejucată la ieșire din țară prin același post vamal, unde pentru control s-a prezentat un cetățean român la volanul unui ”Volkswagen LT46”, care circula pe ruta regulată Chișinău – Iași. Bărbatul are vârsta de 38 de ani și este domiciliat în România.Ca și în cazul precedent, șoferul a declarat doar lucrurui personale, afirmând că nu transportă bunuri ce necesită a fi prezentate organului vamal.

Microbuzul a fost supus controlului cu scanerul mobil ”X-RAY”, în urma căruia au fost depistate 12 mii bucăți țigarete ”Rothmans Blue”, disimulatea în podeaua de sub banchetele călătorilor.

Produsele din tutun urmau să fie comercializate ilegal pe piața neagră din UE, unde valoarea acestora se estimează la suma de peste 4 mii euro.

Pentru faptele comise, conducătorii auto s-au ales cu procese verbale în baza art. 287 al. 10 Cod Contravențional al RM, care prevede confiscarea lotului de marfă și achitarea unei amenzi în valoare de 3 000 lei.