După ce aproximativ o mie de ucraineni au participat la o manifestaţie paşnică în centrul Kievului, câteva sute dintre ei au format un grup separat şi au pornit către ambasada Rusiei, care a fost şi noaptea trecută ţinta unor atacuri în urma cărora mai multe autoturisme ale diplomaţilor ruşi au fost avariate.

Conform reporterilor prezenţi la faţa locului, în timpul protestului unii manifestanţi au aruncat cu pietre, petarde şi ouă în clădire, în timp ce alţii au ars drapelul Rusiei. În plus, în faţa ambasadei a fost instalat un manechin care-l înfăţişează pe preşedintele rus Vladimir Putin şi pe care a fost scris cuvântul 'asasin'. Doi manifestanţi chiar au reuşit să pătrundă în incinta ambasadei şi au mai spart câteva geamuri.

Purtătorul de cuvânt al ambasadei a declarat că va fi înaintat un protest oficial către Ministerul ucrainean de Externe. Acesta din urmă a emis un comunicat în care menţionează că 'susţine manifestaţiile şi acţiunile paşnice' pentru eliberarea Nadiei Savcenko şi a cerut Rusiei 'să înceteze să o ucidă', solicitând de asemenea sprijinul comunităţii internaţionale.

Nadia Savcenko a declarat în faţa instanţei ruse că nu a ucis niciodată oameni dezarmaţi şi că a ajuns în Rusia după ce a fost răpită din estul separatist al Ucrainei de militari ruşi. Potrivit versiunii autorităţilor ruse, Nadia Savcenko nu a fost răpită, ci arestată de forţele de securitate ruse la câteva zile după ce a ar fi intrat ilegal pe teritoriul Rusiei. De asemenea, justiţia rusă susţine că Savcenko a transmis armatei ucrainene locul exact unde se aflau doi ziarişti ai Radioteleviziunii de stat a Rusiei, care au murit apoi după ce un proiectil de mortier a lovit respectiva locaţie.

Dar guvernul de la Kiev şi statele occidentale cer eliberarea ei imediată şi consideră că acest proces este motivat politic.

Declarată eroină naţională în Ucraina şi aleasă deputat în parlamentul de la Kiev după scrutinul parlamentar din octombrie 2014, Nadia Savcenko a recunoscut că a transmis artileriei ucrainene informaţii despre ţintele separatiştilor, dar a negat că acest lucru s-ar fi întâmplat şi în cazul raidului soldat cu moartea celor doi ziarişti ruşi.

Evoluţiile legate de acest caz survin în contextul escaladării tensiunilor dintre Kiev şi Moscova ca urmare a neînţelegerilor pe tema aplicării acordurilor de pace convenite anul trecut la Minsk, în prezent divergenţele cele mai notabile fiind legate de organizarea alegerilor în cele două provincii separatiste proruse, Doneţk şi Lugansk.

Situaţia s-a degradat şi pe plan militar, autorităţile de la Kiev anunţând tot duminică moartea a încă doi soldaţi ucraineni în urma atacurilor insurgenţilor proruşi.