(VIDEO) Ambasada Rusiei la Kiev, atacată cu pietre

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Sute de manifestanți ucraineni au cerut duminică în fața ambasadei ruse la Kiev eliberarea pilotului militar ucrainean Nadia Savcenko, aflată în arest în Rusia, și au aruncat cu pietre, petarde și ouă în sediul clădirii și în mașinile misiunii diplomatice ruse, spărgând geamurile acestora.

Nadia Savcenko este judecată în Rusia pentru uciderea a doi ziariști ruși în iunie 2014, în timpul confruntărilor armate din estul separatist prorus al Ucrainei. Autoritățile ruse au decis joi suspendarea procesului, fapt care a alimentat speculațiile cu privire la soarta ei, mai ales că ea a început o grevă a foamei și a setei.

După ce aproximativ o mie de ucraineni au participat la o manifestație pașnică în centrul Kievului, câteva sute dintre ei au format un grup separat și au pornit către ambasada Rusiei, care a fost și noaptea trecută ținta unor atacuri în urma cărora mai multe autoturisme ale diplomaților ruși au fost avariate.

Conform reporterilor prezenți la fața locului, în timpul protestului unii manifestanți au aruncat cu pietre, petarde și ouă în clădire, în timp ce alții au ars drapelul Rusiei. În plus, în fața ambasadei a fost instalat un manechin care-l înfățișează pe președintele rus Vladimir Putin și pe care a fost scris cuvântul „asasin”. Doi manifestanți chiar au reușit să pătrundă în incinta ambasadei și au mai spart câteva geamuri.

Purtătorul de cuvânt al ambasadei a declarat că va fi înaintat un protest oficial către Ministerul ucrainean de Externe. Acesta din urmă a emis un comunicat în care menționează că „susține manifestațiile și acțiunile pașnice” pentru eliberarea Nadiei Savcenko și a cerut Rusiei „să înceteze să o ucidă”, solicitând de asemenea sprijinul comunității internaționale.

Nadia Savcenko a declarat în fața instanței ruse că nu a ucis niciodată oameni dezarmați și că a ajuns în Rusia după ce a fost răpită din estul separatist al Ucrainei de militari ruși. Potrivit versiunii autorităților ruse, Nadia Savcenko nu a fost răpită, ci arestată de forțele de securitate ruse la câteva zile după ce a ar fi intrat ilegal pe teritoriul Rusiei. De asemenea, justiția rusă susține că Savcenko a transmis armatei ucrainene locul exact unde se aflau doi ziariști ai Radioteleviziunii de stat a Rusiei, care au murit apoi după ce un proiectil de mortier a lovit respectiva locație.

Dar guvernul de la Kiev și statele occidentale cer eliberarea ei imediată și consideră că acest proces este motivat politic.

Declarată eroină națională în Ucraina și aleasă deputat în parlamentul de la Kiev după scrutinul parlamentar din octombrie 2014, Nadia Savcenko a recunoscut că a transmis artileriei ucrainene informații despre țintele separatiștilor, dar a negat că acest lucru s-ar fi întâmplat și în cazul raidului soldat cu moartea celor doi ziariști ruși.

Evoluțiile legate de acest caz survin în contextul escaladării tensiunilor dintre Kiev și Moscova ca urmare a neînțelegerilor pe tema aplicării acordurilor de pace convenite anul trecut la Minsk, în prezent divergențele cele mai notabile fiind legate de organizarea alegerilor în cele două provincii separatiste proruse, Donețk și Lugansk.

Situația s-a degradat și pe plan militar, autoritățile de la Kiev anunțând tot duminică moartea a încă doi soldați ucraineni în urma atacurilor insurgenților proruși.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...