(STUDIU) Pătrunjelul, planta minune care poate înlocui o farmacie

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Numele latin al pătrunjelului este Petroselinum crispum şi vine din limba greacă, unde „petros” înseamnă piatră, iar „selinon” ţelină. Asşadar, grecii antici considerau pătrunjelul un fel de ţelină de stâncă, pe care o foloseau atât ca aliment, cât şi ca plantă medicinală.

Cu frunzele sale erau decorate şi aromatizate mâncărurile, dar erau şi încoronaţi învingătorii în întrecerile sportive sau erau tratate muşcăturile de şarpe ori de scorpion. Planta provine de pe malurile Marii Mediterane şi a ajuns pe teritoriul nostru cu cel puţin 2000 de ani în urma.

În prezent, pătrunjelul este cel mai folosit zarzavat în bucătăria tradiţională românească, iar până nu demult, era un remediu redutabil în medicina noastră populară. Cu el erau oblojite rănile în pericol de a se infecta, erau frecate gingiile slăbite, erau făcute fierturi contra bolilor de ficat sau de intestin, ori era folosit pentru diferite „deochiuri” sau „făcături”. În ultimii ani, frunzele aromate ale pătrunjelului, laolaltă cu cele ale „rudelor” sale, mărarul, ţelina şi leuşteanul, au devenit ţinta unor studii medicale cu rezultate uluitoare, care plasează zarzavaturile tradiţionale mai degrabă în farmacii decât pe tarabele din pieţe.

Pătrunjelul este un diuretic excelent, te ajută să pierzi din kilogramele în plus cauzate de retenţia de apă, reglează zahărul din sânge şi previne efectele degenerative ale diabetului zaharat asupra ficatului. E de patru ori mai bogat în vitamina C decât o portocală, este un excelent antioxidant, este anticancerigen și antiinflamator și conține vitamina B12, care ajută la dezvoltarea normală a celulelor.

Pătrunjelul este benefic pentru sarcină, fertilitate și prevenirea bolilor degenerative. Conține calciu, care este esențial pentru dinţi şi oase puternice, magneziu, care fixează calciul și iodul și ajută glanda tiroidă să funcționeze în mod corespunzător.

Graţie mineralelor pe care le conţine din abundență, este un remediu excelent împotriva stărilor de oboseală cronică şi a anemiei. Mai mult decât atât, substituie deficienţa de vitamine, fiind un bun remediu împotriva reumatismului, gutei și infecțiilor urinare.

Uleiul esențial de pătrunjel stimulează și reglează ciclul menstrual, ameliorând totodată durerile.

Previne căderea părului, creşte imunitatea la alergii şi boli autoimune. Clorofila pe care o conține combate respirația urât mirositoare, iar frunzele ameliorează durerea provocată de înțepăturile de albine, viespi și bondari.

Pătrunjelul poate servi şi ca un dezinfectant pentru căile respiratorii inferioare și superioare, neutralizează efectele nocive ale tutunului și alcoolului, elimină senzația de greață și vomă. Datorită eugenolului pe care-l conţine, ajută în lupta cu artrita şi reduce inflamarea articulaţiilor.

Femeile gravide ar trebui să utilizeze pătrunjel moderat, deoarece unele uleiuri esenţiale pot stimula contracţiile uterine şi cauza avort spontan, precum şi inversa producerea laptelui matern.

Pătrunjelul poate fi păstrat verde, tocat mărunt, în pungi alimentare, ţinute la congelator, întotdeauna în cantităţi mici, cât pentru un fel sau două de mâncare. Înainte de conservare, acesta se spală în apă multă, se scutură de apă, se rup frunzuliţele vestejite, apoi se aşează în strat subţire pe o bucată de pânză, care să absoarbă umezeala.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...