Periculos! Unii săteni din nordul ţării folosesc tomberoanele pentru a păstra murăturile

Unii săteni din raioanele Drochia si Râşcani folosesc tomberoanele de depozitare a deșeurilor pentru a păstra murăturile. Agenţia de Dezvoltare Regională Nord a atenţionat că respectivele tomberoane sunt fabricate din masă plastică de cea mai joasă calitate, acestea conținând substanțe cancerigene, iar păstrarea produselor alimentare în astfel de pubele este strict interzisă.

Discuţii în acest sens, dar şi problemele cu care se confruntă primarii în colectarea separată a deșeurilor au avut loc recent în cadrul unei şedinţe a responsabililor de la Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) Nord şi factori de decizie din raioanele Drochia şi Râşcani.

Potrivit autorităţilor locale, serviciul de colectare separată a deșeurilor, creat la sfârșitul anului 2014 în cadrul unui proiect european în șase sate din raionul Râșcani și un sat din Drochia, funcționează anevoios din cauza numărului mic de contracte de prestare a serviciului.

Cea mai alarmantă situație este în satul Pelinia, unde locuiesc peste şapte mii de oameni. Din cele peste trei mii de gospodării din Pelinia, doar 208 au încheiat, până în prezent, contracte cu întreprinderea de salubrizare.

Astfel, președintele raionului Drochia, Vasile Grădinaru, a menţionat că această situație este o consecință a faptului că autoritățile locale nu au comunicat suficient cu sătenii, pentru a-i convinge de necesitatea încheierii contractelor cu întreprinderea de salubrizare.

„Noi trebuie să lucrăm foarte mult, asta e datoria noastră, a autorităților locale. Este un obiectiv dificil, mai cu seamă în condițiile actuale, când mulți oameni se confruntă cu probleme la angajarea în câmpul muncii. Oamenii trebuie să înțeleagă rostul proiectului”, a menţionat Grădinaru.

La rândul său, directorul ADR Nord, Ion Bodrug, a menționat că„regionalizarea serviciului de colectare separată a deșeurilor este un obiectiv dificil, dar nu și imposibil”.

Şeful Inspectoratului Ecologic Drochia, Lilian Pânzari, a propus ca, în asemenea situație, dacă cetățenii nu vor dori să încheie contracte, să fie instituită o taxă pentru serviciile de gestionare a deșeurilor pentru cei care ezită sau nu doresc să încheie contract cu întreprinderea de salubrizare.

De notat că în satul Pelinia tariful lunar de prestare a serviciilor de colectare, prelucrare și depozitare a deșeurilor pentru gospodăriile unde locuiesc o persoană, dar și pentru pensionari și persoanele cu dizabilități este de 10 lei. Gospodăriile unde locuiesc două și mai multe persoane achită 20 de lei lunar, iar agenții economici – 100 de lei lunar, fără TVA. Instituțiile publice (școli, grădinițe, punctul medical, casa de cultură etc.) achită 50 de lei lunar.

Grație proiectului de gestionare a deșeurilor menționat, în cele șapte localități rurale au fost lichidate 20 de gunoiști neautorizate. Realizarea proiectului a fost finalizată la sfârșitul anului 2014, ADR Nord monitorizându-l și în perioada de după implementare.
.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.