21:24:43 23.04.2024
Stiri

EXPERȚI // Economia informală din R. Moldova constituie ZECI de MILIARDE de lei anual

Economie 06.03.2016 15:06 Vizualizări1493 Autor: Galina Munteanu
EXPERȚI // Economia informală din R. Moldova constituie ZECI de MILIARDE de lei anual


Economia informală reprezintă nu doar un fenomen complex și răspândit la scară globală, dar și unul foarte dificil de cuantificat.

Acest fenomen influențează negativ asupra mai multor dimensiuni ale economiei naționale, printre care piața muncii (prin rata scăzută de ocupare a forței de muncă - munca la negru, salarii în plic), inflația (prin creșterea nefundamentată a prețurilor de consum, bugetul de stat prin reducerea veniturilor bugetare) și, implicit, dezvoltarea per ansamblu a economiei naționale prin rata scăzută de creștere a PIB-ului pe cap de locuitor.

O dezbatere economică on-line la acest subiect a fost organizată de IDIS „Viitorul” și transmisă de Radio Europa Liberă. Experţii Diana Enachi și Corina Guibu, împreună cu moderatorul emisiunii, Vlad Bercu, au analizat aspecte ale economiei informale și impactul asupra pieței muncii din R. Moldova.

Potrivit unui studiu al Băncii Mondiale, ponderea economiei informale în PIB este într-o tendință ascendentă și a ajuns să constituie în jur de 50% din PIB.

Prin deducție se poate estima valoarea economiei informale pentru anul 2014. Astfel, conform datelor Biroului Național de Statistică, PIB-ul în anul 2014 a fost de 111,8 miliarde de lei, respectiv, valoarea economiei informale ar fi constituit circa 55,9 miliarde de lei.

Aceasta nu înseamnă altceva decât circa 56 de miliarde de lei de la care nu se achită taxe și impozite în bugetul de stat, contribuții sociale și alte plăți în favoarea bugetului.

Pe de altă parte, trebuie de luat în considerație faptul că unul dintre principalii factori care determină un nivel înalt al economiei subterane sunt acțiunile guvernului prin politicile de impozitare și reglementare excesivă.

,,Acest fenomen există în toată lumea, însă, diferența este proporția care există în R.Moldova și în țările occidentale dezvoltate. Nu putem să ne așteptăm ca această activitate economică să scadă, atât timp cât avem corupție în instituțiile de stat și politicile fiscale pe care le avem. Atunci când îți propui să lupți cu economia informală trebuie să aplici strategii complexe, pe toate segmentele. În condițiile în care agenții economici sunt frecvent supuși controalelor și trebuie să țină pasul cu schimbările legislative frecvente, apare fenomenul salariilor în plic”, consideră expertul Corina Gaibu.

În acest context, este necesară o modificare a politicilor, mai spune experta. ,,Avem o economie anti-familie în prezent. Familia care se formează are din start un salariu foarte mic, nu-și poate procura o locuință, o mașină, să-și asigure un nivel de trai decent. În aceste condiții, preferă să accepte munca la negru și salarizarea în plic sau să plece din țară”.

,,Conform practicilor internaționale, ghișeul unic este o soluție pentru agenții economici, care, prin intermediul acestui instrument sunt stimulați să activeze în economia formală. Avem și în R. Moldova ghișeul unic, dar nu întotdeauna este un instrument eficient. Oferirea unor facilități, stimulente pentru întreprinderile mici, dar și noilor afaceri lansate, un sistem flexibil de impozitare, ar fi alte metode de contracarare a economiei informale”, a explicat Diana Enachi.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md