(FOTO) Cat de puternică este, în realitate, super-armata lui Kim Jong Un

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

„Armata pe primul loc” este motto-ul naţional al Coreei de Nord, care îşi simte mereu regimul ameninţat şi este în război, cel puţin la nivel declarativ, cu Washington şi Seul.

Tensiunile din regiune au ajuns la cote alarmante. Statele Unite şi Coreea de Sud vor desfăşura, săptămâna viitoare, exerciţiile militare comune anuale, pe care Phenianul le vede ca pe o pregătire de invazie, avertizând că va răspunde fără milă la orice violare a teritoriului, inclusiv cu atacuri pe pământ american şi sud-coreean, se arată într-o analiză AP, citată de Indian Express.

Coreea de Nord are a patra cea mai mare armata din lume şi este văzută drept o adevărată ameninţare în Asia de Est, o imagine pe care Phenianul adoră să o promoveze, cum a făcut-o în octombrie anul trecut, cu o grandioasă paradă militară.

Phenianul a investit enorm în dezvoltarea arsenalului nuclear, iar 5% din populaţia de 24 de milioane sunt cadre militare active, în timp ce între 25% şi 30% se află în unităţi paramilitare, gara oricând de mobilizare.

Dar cât de puternică este, în realitate, armata lui Kim Jong Un? Analiză AP se bazează pe datele adunate de reporterii şi fotografii de pe teren, precum şi pe cel mai recent raport al Departamentului Apărării din SUA, prezentat Congresului american.

La sol

Cifre: 950.000 de militari, 4.200 de tancuri, 2.200 de vehicule blindate, 8.600 de piese de artilerie la sol, 5.500 de lansatoare multiple de rachete.

În spatele cifrelor: În timp ce lansarea unui atac nuclear împotriva SUA pare a fi peste capacităţile sale, transformarea capitalei sud-coreene într-o „mare de foc” este o ameninţare credibilă.

north-korea-army-759-ap

Forţele terestre ale Coreei de Nord reprezintă, cel puţin până acum, cel mai mare segment al armatei. Aproximativ 70% dintre militari staţionează în apropierea Zonei Demilitarizate, pentru a putea fi mobilizaţi rapid în cazul unui conflict cu Seulul. Sunt bine poziţionaţi pe tranşee, având mii de facilităţi fortificate subterane.

Majoritatea armelor pe care le deţin sunt produse pe modele ruseşti sau chinezeşti şi datează încă din anii 1950. Însă, în ultimii ani, armata nord-coreeană s-a îmbogăţit cu noi tancuri, artilerie şi armament de infanterie.

Pe mare

Cifre: 60.000 de marinari, 430 de nave de patrulă combatante, 260 de ambarcaţiuni de aterizare, 20 de nave de război, circa 70 de submarine, 40 de nave de suport.

În spatele cifrelor: Divizată în flote de est şi de vest, cu peste zece baze principale, forţa năvală este cea mai mică ramură a armatei nord-coreene. Însă are capacităţi semnificative, printre care una dintre cele mai mari forţe de submarine din lume.

north-korea-759-sailors-ap

Coreea de Nord lucrează acum şi la dezvoltarea navelor de suprafaţă şi recent s-a fălit cu eforturile sale de a fabrica în interiorul ţării un submarin capabil să lanseze rachete balistice.

În aer

Cifre: 110.000 de militari, peste 800 de aeronave de război, 300 de elicoptere, peste 300 de avioane de transport.

În spatele cifrelor: Aici devine importantă „moştenirea” Coreea de Nord. Armata nu a mai achiziţionat niciun avion nou de decenii. Cele mai performate aeronave de război pe care le are sunt MiG-urile 29 din anii 1980 aduse din Uniunea Sovietică şi aparatele MiG-23 şi SU-25 de atac la sol.

north-korea-airplane-759-ap

Rămân rapid fără combustibil, iar piloţii sunt slab antrenaţi. Aşadar, forţă aeriană a Coreei de Nord continuă să se degradeze. Totuşi, în mod ironic, Phenianul deţine sute de elicoptere americane MD-500, despre care se crede că au fost achiziţionate cu încălcarea sancţiunilor internaţionale. Elicopterele au fost prezentate în cadrul paradei militare din 2013.

Arme nucleare şi rachete

Cifre: Numărul armelor nucleare deţinute de Coreea de Nord nu a fost specificat în raportul prezentat Congresului SUA. Surse din exteriorul ţării estimează că ar fi vorba de peste zece bucăţi. De asemenea, Phenianul are 50 de rachete balistice cu rază de acţiune de peste 1.200 de kilometri, şase rachete KN08 cu rază de acţiune de peste 5.400 de kilometri, dar şi un număr necunoscut de rachete Taepodong-2, cu rază de acţiune asemănătoare sau chiar mai mare. Este posibil să aibă şi un submarin-lansator de rachete. La toate acestea se adaugă numeroase alte rachete cu rază mai scurtă de acţiune.

north-korea-759-tank-ap

În spatele cifrelor: Coreea de Nord a anunţat că a testat cu succes prima să bombă cu hidrogen, pe 6 ianuarie, la o zi de când a fost lansat raportul Apărării SUA. Unii au fost mai sceptici în legătură cu această informaţie, însă cert este faptul că Phenianul are arme nucleare şi tehnicieni care muncesc din greu să le îmbunătăţească şi să le înmulţească.

Arme chimice şi biologice

Aici se ridică semne de întrebare. Departamentul de Apărare al SUA a arătat că Phenianul îşi continuă cercetarea şi dezvoltarea în ambele domenii şi ar putea folosi astfel de arme, însă nu a oferit detalii despre cele mai recente rezultate.

north-korea-nuclear-ap-759

Cel mai probabil, Coreea de Nord are în stoc agenţi chimici care ar putea fi ataşaţi rachetelor balistice sau proiectilelor de artilerie. Nordul nu este o ţară semnatară a Convenţiei Armelor Chimice, iar trupele sale se antrenează pentru a lupta într-un mediu contaminat.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...