Petrişor Peiu arată în studiul ,,R. Moldova – radiografia dinaintea prăbuşirii” că în 2015 este imposibil ca Republica Moldova să nu se confrunte cu recesiune pentru ca va vinde mai puţin, va avea remitenţe mai puţine, iar singura sursă de balansare a deficitelor poate fi finanţarea nerambursabilă.

Astfel, cele cinci vulnerabilităţi ale Republicii Moldova, identificate de specialistul în economie al Fundaţiei Universitare a Mării Negre, se referă la instabilitatea valutară, la ponderea uriaşă a remitenţelor din străinătate în PIB (20- 25%), ascunsă la servicii financiare, la deficitul comercial uriaş care trebuie finanţat, instabilitatea politică şi fragilitatea sistemului bancar.

Expertul de la Bucureşti este de părere că o serie de factori contribuie la ceea ce numeşte ,,cocktailul perfect al dezastrului” în Republica Moldova:

•  Creştere de PIB 2014 nominal de 2% (datele anuale nu sunt cunoscute);

• Depreciere severă a monedei locale în raport cu principalele valute;

• Apreciere în raport cu rubla rusească a monedei locale;

• Stagnare la niveluri absolute înalte a deficitului comercial;

• Creşterea ponderii deficitului comercial în PIB;

• Criza politică şi identitară majoră.

Studiul integral îl puteţi accesa aici

Peiu a prezentat recent, în cadrul Reuniunii Jurnaliştilor din România şi Republica Moldova, dificultăţile aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană şi avantajele unirii cu România. Specialistul a subliniat faptul că în prezent nu există niciun document  al Uniunii Europene în care să fie menţionată aderarea Republicii Moldova la acest spaţiu.

Sursa: infoprut.ro