15:52:21 25.04.2024
Stiri

Cât mai poate rămâne Nicolae Timofti în funcție? Răspunsul lui Alexandru Tănase

Politică 05.03.2016 19:58 Vizualizări2812 Autor: Stela Mihailovici
Cât mai poate rămâne Nicolae Timofti în funcție? Răspunsul lui Alexandru Tănase constcourt.md


Chiar dacă mandatul actualului președinte al R. Moldova expiră la 23 martie curent, Nicolae Timofti ar putea asigura interimatul funcției până la toamnă. De această părere este președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase.

Într-un interviu acordat pentru rfi.ro, Alexandru Tănase explică cum se va desfășura procedura de alegere a noului șef de stat și când poate fi organizat scrutinul.

„Parlamentul are la dispoziție două luni din momentul expirării mandatului actualului președinte pentru a declanșa mecanismul de alegere a noului șef al statului potrivit noii proceduri. În perioada ce va urma după expirarea mandatului, președintele Timofti va asigura interimatul funcției până când va depune jurământul viitorul șef al statului. Ca și termen, cred că este o problemă la care nu aș putea să vă răspund, deoarece Parlamentul este în drept să decidă”, a declarat Tănase.

Pe de altă parte, președintele CC a făcut referire la Codul bunelor practici în materie electorală adoptat de Comisia de la Veneția, care recomandă statelor ca, în cazul efectuării unor reforme constituționale, să ofere o perioadă de timp mai lungă pentru organizarea alegerilor, astfel încât partidele politice să reușească să se pregătească pentru campania electorală, să-și informeze alegătorii și Guvernul să poată aloca resursele necesare pentru desfășurarea scrutinului.

„Comisia de la Veneția recomandă o perioadă de aproximativ jumătate de an. Prin urmare, consider că în toamnă vom avea alegerile directe ale președintelui Republicii Moldova”, a adăugat Tănase.

Magistratul a punctat că din Constituție a dispărut și motivul dizolvării anticipate a Parlamentului din cauza nealegerii președintelui. Până acum erau posibile alegeri permanente pentru că forțele politice din Parlament nu ajungeau la un compromis și nu erau identificate cele 61 de voturi necesare pentru alegerea șefului statului.

Întrebat de ce anume acum a decis Înalta Curte că trebuie să revenim la alegerea șefului statului direct de către popor, Alexandru Tănase a răspuns scurt - CC a luat decizia când a fost sesizată.

Pe de altă parte, analiștii politici bănuiesc că la mijloc ar exista un plan pus la cale de actualii guvernanți.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md