08:58:46 29.03.2024
Stiri

Statul care și-a vândut toată rezerva de aur: „Există plasamente mai profitabile”

Știri 05.03.2016 15:53 Vizualizări1383 Autor: Ziarul National
Statul care și-a vândut toată rezerva de aur: „Există plasamente mai profitabile”


Prima ţară dezvoltată din întreaga lume care şi-a lichidat toată rezerva de aur este Canada. În luna februarie curent, Guvernul canadian a vândut ultima tranşă de 1,7 tone din rezerva sa de aur, care se cifra, în deceniul şase al secolului trecut, la peste o mie de tone.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Finanţelor de la Ottawa a declarat că vânzarea aurului din rezerva naţională s-a încadrat în cursul normal al afacerilor guvernamentale şi găsirea unor plasamente alternative mai profitabile, scrie money.ro.

„Rezervele de aur ale Canadei aparţin Guvernului şi sunt deţinute de banca centrală în numele Ministerului de Finanţe“, a declarat un purtător de cuvânt al Băncii Canadei. În consecinţă, „deciziile privind deţinerile de aur aparţin în exclusivitate Ministerului Finanţelor“, a adăugat el.

Ultimele vânzări de aur se înscriu într-adevăr în strategia pe termen lung de schimbare a activelor deţinute de guvern. Potrivit economistului Ian Lee, de la Univesitatea Carleton, Ottawa nu avea niciun motiv pentru a-şi fi conservat rezervele de aur, altele decât cele de a păstra o tradiţie îndelungată a băncilor centrale.

„În cadrul vechiului sistem, aurul susţinea monedele“, a explicat Lee. „Dolarul era legat de aur, o uncie de aur fiind echivalentă cu 35 de dolari. În 1971, din motive pe care nu le discut aici, preşedintele Richard Nixon a renunţat la etalonul aur pentru dolar”, a explicat economistul.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md