14:22:28 29.03.2024
Stiri

Recomandări UTILE! CUM să oferi „hrană” pământului pentru o roadă bogată

Economie 11.04.2015 13:05 Vizualizări7876 Autor: Virginia Nica
Recomandări UTILE! CUM să oferi „hrană” pământului pentru o roadă bogată


FERTILIZARE // Cum omul simte necesitatea de a-și revitaliza organismul cu anumite vitamine după perioada rece a anului, așa și solul trebuie „hrănit” cu îngrășăminte pentru o roadă bogată

Specialiștii în agricultură susțin că fermierii de multe ori se uită peste gardul vecinului și văd că plantele sunt parcă mai verzi și legumele recoltate mai frumoase și se gândesc că există vreun secret-minune la mijloc. Rezultatul depinde însă de substanțele nutritive care ajung la timp și în cantitățile potrivite. Studiile în domeniu relevă faptul că există două tipuri de îngrășăminte: organice și sintetice. Cele organice reprezintă gunoi de pasăre, de grajd, turbă, acid humic, guano, iar cele sintetice sunt formate din microorganisme și macroorganisme.

A doua etapă de aplicare a îngrășămintelor

„Azotul, alături de bor, magneziu sau fier reprezintă macroorganismele. Se aplică îngrășămintele în două etape. În prima etapă, acestea se aplică imediat după topirea zăpezii, utilizându-se îngrășăminte organice sau sintetice cu microorganisme, iar a doua etapă are loc acum. Pentru culturile de cereale sunt utilizate îngrășămintele bogate în azot, cum ar fi ureea sau silitra amoniacală. De asemenea, sunt îngrășăminte care includ o combinație dintre microorganisme și macroorganisme și sunt utilizate pentru tratamentul foliar. Totuși, acest tip de tratament se aplică atunci când deja apar frunzulițele plantelor sau pomilor”, a explicat experta în fertilizare, Alexandra Braghiș.

Tehnologii noi privind fertilizarea solului

Alexandra Braghiș, care este și specialist în protecția plantelor, afirmă că este necesar ca fermierii să fie informați despre faptul că pot fi aplicate tehnicile noi.

„Ținem pasul cu progresul în domeniu și agricultorii tind tot mai mult să apeleze la studiile de specialitate pentru a face corect agricultură. Deținem și noi tehnologii sofisticate. Solul este ca organismul uman. Nu trebuie să-i oferi nici mai mult, nici mai puțin decât are nevoie, iar pentru acest lucru se apelează la tehnicile noi. Astfel, fermierii trebuie să știe că modalitatea cea mai corectă de aplicare a îngrășămintelor poate fi aflată doar dacă vor apela la experții de la noi”, menționează Alexandra Braghiș.

Cum poate fi obținută recolta maximă?

Experta mai spune că agricultorii pot afla în urma unei analize minuțioase a solului care sunt substanțele care îi lipsesc, care este cantitatea exactă de nutrimente necesară pentru a obține o productivitate maximă.

„Agricultorii știu, de exemplu, care este potențialul maxim al unei culturi. Dacă sunt mulțumiți cu două tone de grâu la hectar, atunci nu se axează prea mult pe îmbogățirea solului, însă cei care doresc să obțină o roadă mai bogată sau cereale cu un nivel ridicat de gluten, reieșind din cunoștințele pe care le au despre cantitatea maximă, trebuie să apeleze la experții în domeniu”, precizează consultantul în protecția plantelor.

Date exacte despre necesitățile solului

Alexandra Braghiș spune că fermierii pot apela pentru a beneficia de datele exacte despre necesitățile solului în ceea ce privește asigurarea necesarului de substanțe nutritive la Institutul de Pedologie, Agrochimie și Protecție a Solului sau la alte instituții care dețin echipamentul și tehnica necesare.

„Sunt efectuate analize ale solului și este depistat exact ce îi lipsește. Astfel, fermierul va ști care este cantitatea de substanțe nutritive pe care să o aplice solului și de care tip. Această modalitate corectă va face ca solul să ofere vitalitate și productivitate culturilor. Astfel, misterul legat de motivele care stau la baza unei productivități înalte sau a unor culturi mai sănătoase a fost dezlegat”, susține experta în agricultură.

Stropitul pomilor

Principalele reguli în aplicarea îngrășămintelor de care trebuie să țină cont fermierii țin de condițiile climaterice. Astfel, ei trebuie să știe că îngrășămintele nu se aplică pe timp ploios, pe vânt sau dacă urmează înghețuri la sol.

În același timp, Alexandra Braghiș afirmă că și pomii fructiferi beneficiază de o „injecție” de substanțe hrănitoare care îi ajută să lupte împotriva dăunătorilor și să ofere roadă bogată.

„Acum este perioada când mărul este tratat împotriva unui dăunător numit rapănul mărului. Fermierii stropesc în sistem cu acțiune de contact, adică substanțele utilizate ajung direct la mugur. Picătura ajunge în locație exactă. Ulterior, când apar frunzele se efectuează stropitul cu acțiune sistemică, adică picăturile ajung peste tot pomul fructifer”, menționează specialista în protecția plantelor.

Alexandra Braghiș susține că, activând în cadrul proiectului „ACED”, are posibilitatea de a disemina aceste informații în mai multe regiuni din R. Moldova, fermierii fiind foarte avizi după cunoștințele despre noile tendințe în domeniu.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md