00:35:00 20.04.2024
Stiri

Râuri de lapte și maluri de miere

Opinii 04.03.2016 20:45 Vizualizări2636 Autor: Victor Ciobanu
Râuri de lapte și maluri de miere


Punct de sprijin // Gogoașa siropoasă pe care ne-a servit-o guvernarea înseamnă, de fapt, că până acum am fost furați foarte mult, iar de acum încolo vom fi furați mai puțin

Râurile de lapte au început să curgă zgomotos prin țară. Așteptăm să apară cât de curând și malurile de miere.

Vestea bună de miercuri a venit de la Guvern. Energia electrică pentru consumatorii finali se poate ieftini cu 10%, a declarat miercuri premierul Pavel Filip după ședința Cabinetului de miniștri pe tema asigurării consumatorilor cu energie electrică. Iar de la 1 aprilie se va mai ieftini cu 28%.

Consumatorii sunt fericiți, guvernarea își așază mai binișor laurii meritați. Chiar așa să fie? Ce înseamnă această diminuare? Să fim atenți la detalii. Pentru că acolo - știți și voi cine se ascunde.

Tariful pentru consumatori va fi stabilit totuși de ANRE. Deocamdată, vorbim doar de prețul de achiziție. Acesta nu putea să nu scadă, fie și pe motivul că energia electrică se produce pe bază de gaz, care s-a ieftinit. Și nu doar cu 10% ca pentru consumatori.

Va diminua ANRE tariful? Sigur. A și primit indicațiile. Doar este o instituție independentă și reacționează ori de câte ori este rugată de guvernare (vă mai amintiți că a suspendat majorarea tarifelor în toiul protestelor, apoi le-a majorat cu 37%, pentru că trebuia să vină FMI?). De ce n-a făcut-o mai înainte? E o întrebare bună.

Din 1 aprilie, prețul de achiziție de la Centrala Cuciurgan va constitui 4,9 cenți față de 6,8 cenți până acum. Deci, o diferență de aproape 2 cenți sau 28%. S-a întâmplat ceva foarte spectaculos pe piețele energetice mondiale între timp? N-am observat. Întrebarea este de unde a apărut această bunăvoință a centralei din regiunea separatistă? Răspunsul e că Centrala de la Cuciurgan nu ne vinde energie. O face firmulița „Energokapital” care o vinde întreprinderii de stat „Energocom”. Și atunci ce-i cu această diferență de cca 2 cenți? Oamenii avizați afirmă că diferența se acumulează în „Energokapital” (care – ați ghicit, are fondatori off-shore) și se împarte la trei – cei care stau în spatele schemei din Rusia, Transnistria și R. Moldova.

În concluzie, gogoașa siropoasă pe care ne-a servit-o guvernarea înseamnă, de fapt, că până acum am fost furați foarte mult, iar de acum încolo vom fi furați mai puțin. De ce zic asta? Pentru că dacă n-ar exista această diferență, ar dispărea sensul păstrării acestei firme-tampon care ascunde supraprofiturile în off-shore. Explicațiile anterioare, recente și care vor mai urma încă ale Ministerului Economiei, precum că „Energokapital” ne oferă cel mai avantajos preț sunt ridicole.

Atâta timp cât se va fura, iar rușii și transnistrenii vor participa în schema de furt, această firmuliță va oferi un preț mai bun (cu 0,00X cenți) decât producătorul (iar ai noștri vor avea explicația de ce cumpără anume de acolo). Și graba cu care s-a încheiat contractul (tenderul expira abia pe 15 martie și cu firmele ucrainene mai era timp de negociat un preț mai bun, având deja oferta transnistreană) lasă de bănuit.

Acum e clar de ce nu ne interconectăm cu rețeaua europeană? Tot auzim de vreo 20 de ani refrenul Isaccea-Vulcănești, tot facem studii peste studii de fezabilitate. Chiar și gazoductul Iași-Ungheni devine o ficțiune. Pentru că nu există niciun interes de a procura resurse energetice din România în particular și Europa în general. De ce? E simplu. Prețurile europene sunt transparente, iar de la o vreme și mai mici decât cele din Est. Și schemele cu firmulițe-tampon din off-shore nu pot fi aplicate. Iar asta ar însemna dispariția supraprofiturilor celor care le controlează. Guvernare proeuropeană?!

Ziceam de râuri de lapte. Nu e deloc o metaforă. După (re)apariția pâinii sociale, trubadurii regimului ne anunță laptele social. Urmează să vedem și malurile de miere.

Nu sunt împotriva ajutorului persoanelor defavorizate. Dar nu suport cinismul guvernării. Mai întâi să sărăcești 90% din populație, practic o țară întreagă (!) nu doar prin jaful secolului, dar zilnic - prin furtul din supraprețuri la absolut tot, ca apoi să le dai pâine și lapte sociale și să arăți grija la televizor - este culmea ipocriziei.

Doar într-un an, 2015, ne-ați adus la nivelul anului 2010. Dacă mai stați la guvernare încă trei ani cum v-ați măsurat, mi-e frică că vom ajunge la începutul anilor ’90. Sau chiar în URSS. Înainte! Că înainte era mai ghini…


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md