Trimite e-mail | Printeaza
Politic
04.03.2016

Curtea Constituțională a decis astăzi că Președintele țării va fi ales prin vot direct

Curtea Constituțională a decis astăzi că Președintele țării va fi ales prin vot direct

Potrivit hotărîrii, Curtea Constituțională (CC) a declarat neconstituţionale prevederile legii de revizuire a Constituţiei referitoare la modul de alegere a Preşedintelui Republicii Moldova de  către Parlament cu votul a 3/5 din numărul deputaţilor.

„Curtea a revigorat prevederile privind alegerea Preşedintelui prin vot direct, secret şi liber exprimat, în redacţia anterioară modificării neconstituţionale. În vederea evitării vidului legislativ, Curtea a declarat neconstituţională Legea cu privire la alegerea Preşedintelui Republicii Moldova şi a revigorat prevederile Codului Electoral privind alegerea Preşedintelui prin vot direct de către cetăţeni”, se spune în hotărîrea CC.

„Curtea a declarat neconstituţionale prevederile Regulamentului Parlamentului care au permis modificarea esenţială a proiectului de lege avizat de către Curtea Constituţională. Hotărîrea este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al R. Moldova”, se precizează în decizia CC.

Hotărîrea a fost expusă după ce 18 deputați PLDM  au depus la data de 12 noiembrie 2015 o sesizare la CC potrivit căreia în noiembrie 1999 magistrații au avizat un proiect de lege care permitea alegerea Președintelui ţării cu 51 de voturi ale deputaților. Totodată, în iulie 2000, deputații au adoptat un alt amendament, valabil şi în prezent, potrivit căruia şeful statului este ales cu cel puţin 61 de voturi.

Deputații PLDM au vrut să afle dacă era necesară avizarea acestui amendament și dacă parlamentarii au încălcat sau nu procedura de adoptare a proiectului de lege.

Pînă în prezent Preşedintele Republicii Moldova a fost ales de Parlament prin votul secret a trei cincimi din numărul deputaţilor aleşi, informează Moldpres.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus