Candu către un socialist: „Sugeraţi că trebuie schimbată Constituţia? Putem s-o facem. Cum vedeţi, avem libertate”

Decizia de astăzi a Curţii Constituţionale, potrivit căreia președintele țării va fi ales prin vot direct de către popor, se pare că a luat prin surprindere deputaţii din Parlament. La un moment dat preşedintele Parlamentului Andrian Candu chiar a făcuto glumă pe seama acestui fapt.

Cazul a avut loc la şedinţa plenară a Parlamentului, în momentul în care forul legislativ a aprobat bugetul Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică .

La un moment dat socialistul Vasile Bolea, revoltat de salariile solide ale directorilor ANRE, l-a întrebat pe preşedintele comisiei parlamentare Ştefan Creangă de ce salariul unui director al ANRE este de opt ori mai mare decât cel al şefului statului.

„La noi cea mai înaltă şi importantă funcţie în stat este cea de preşedinte. Iar şeful statului are un salariu de opt ori mai mic decât cel al unui director ANRE”, a menţionat Vasile Bolea.

Preşedintele Comisiei, buget şi finanţe Ştefan Creangă a răspuns sec: ”Preşedintele este o funcţie onorabilă, iar alta este o funcţie a cărei responsabilitate ţine de administrarea banilor”.

Creangă a mai spus că salariul unui director ANRE este unul ”competitiv, care este coordonat cu cele din sistemul energetic”.

La un moment dat a intervenit preşedintele Parlamentului Andrian Candu, care a menţionat:” Dacă, domnul Bolea, sugeraţi că trebuie să modificăm Constituţia şi să-i oferim preşedintelui ţării posibilitatea să stabilească tarife, putem s-o facem. După cum vedeţi, avem libertate”.

De notat că tot astăzi, preşedintele Parlamentului Andrian Candu a recunoscut că decizia Curţii Constituţionale l-a surprins.

„Decizia Curţii Constituţionale ne-a surprins, dar nu o vom comenta. Este complicat să schimbi regulile jocului în timpul jocului. Vom revizui legislaţia subsidiară şi vom executa întocmai decizia Curţii. Este surprinzător ce s-a întâmplat astăzi, dar este îmbucurător, deoarece puterea trebuie să fie în mâinile cetăţenilor”, a menţionat Candu.

Reamintim că astăzi Curtea Constituţională a stabilit că actuala procedură de alegere a șefului statului este neconstituțională. Potrivit Curții, ar trebui să se revină la procedura utilizată până în anul 2000, adică prin vot direct.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.