Sîrbu: Până pe 24 mai Parlamentul trebuie să inițieze procedura de organizare a alegerilor

Deputatul Sergiu Sîrbu a comentat, pe pagina sa de Facebook, decizia de astăzi a Curții Constituționale. Acesta a calificat decizia drept una „importantă pentru practica constituțională”

Potrivit acestuia, mandatul președintelui Nicolae Timofti expiră la 23 martie, iar el își va exercita atribuțiile până la depunerea jurământului de către președintele nou ales.

Cât privește vârsta candidaților la funcția de președinte, Sergiu Sârbu spune, cu referire la decizia Curții, că vârsta minimă este 40 de ani.

„Cu certitudine este clar că, până la 24 mai, Parlamentul trebuie să inițieze procedura de organizare a alegerilor, adică cel puțin să voteze data alegerilor prezidențiale care trebuie să fie într-un termen rezonabil conform recomandărilor Comisiei de la Veneția”, explică acesta.

Amintim că, vineri, 4 martie, Curtea Constituţională a declarat neconstituţionale prevederile legii de revizuire a Constituţiei referitoare la modul de alegere a preşedintelui R. Moldova de către Parlament cu votul a 3/5 din numărul deputaţilor. Curtea a stabilit că președintele trebuie ales prin votul direct al cetățenilor. Potrivit deciziei Curții, președintele va fi ales prin vot universal, secret și liber exprimat, cu cel puțin 50% plus unu din voturi.

Amintim că astăzi Curtea Constituțională a decis președintele țării să fie ales prin vot direct.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.