„Parchetul rus a anunţat în mod subit amânarea procesului pentru 9 martie şi nu i-a dat Nadiei Savcenko dreptul ultimei declaraţii. În semn de protest, ea a intrat începând de astăzi în greva foamei şi a setei”, a declarat avocatul Nikolai Polosov. „Mâine dimineaţă ne vom duce să o vedem şi vom face tot posibilul să o convingem să nu intre în grevă, pentru că nimeni nu poate supravieţui fără să mănânce şi să bea apă mai mult de cinci zile”, a continuat acesta.

„Nadia Savcenko este o femeie de cuvânt şi dacă a promis ceva, îşi va ţine promisiunea”, a mai spus Polosov, exprimându-şi temerea că tânăra femeie nu va supravieţui până în 9 martie, data reluării procesului său, la finalul căruia ea trebuie să ia cuvântul pentru ultima dată, înainte ca tribunalul să se retragă pentru deliberare.

Nadia Savcenko a mai fost într-o grevă a foamei de peste 80 de zile, până în martie 2015, pentru a protesta împotriva detenţiei sale, însă acum este pentru prima dată când ea intră şi într-o grevă a setei.

Parchetul rus a cerut miercuri 23 de ani de închisoare pentru pilotul militar ucrainean Nadia Savcenko. Arestată la începutul lui iulie 2014 pe teritoriul rus, potrivit Moscovei, Savcenko îi acuză la rândul său pe rebelii proruşi din estul Ucrainei că au capturat-o pe teritoriul ucrainean şi au predat-o autorităţilor ruse.

Kievul şi Occidentul au făcut de nenumărate ori apel către autorităţile ruse să o elibereze pe tânăra femeie, care a fost aleasă în mod simbolic în ţara sa deputat din partea partidului fostului premier Iulia Timoşenko.