"Poate că unora le place să audă atacuri îndreptate împotriva germanilor, dar aceasta constituie o dovadă de miopie şi nu ajută la nimic", a avertizat Martin Schulz, care îi recomandă premierului de la Atena, Alexis Tsipras, să pună capăt atacurilor la adresa omologului său german, Angela Merkel. Mai ales că, la urma urmei, "guvernul german se va număra între cei nevoiţi să-i sară Greciei în ajutor", a mai spus şeful legislativului UE. În plus, Schulz a subliniat că în cazul în care Tsipras crede că poate trimite "troica" acasă şi europenii îi vor finanţa promisiunile electorale, atunci se înşeală. Întreaga UE urmăreşte cu scepticism evoluţiile de la Atena. Iar "Tsipras se va pune rău cu mulţi, dacă denunţă unilateral regulile".

Preşedintele legislativului de la Bruxelles şi Strasbourg a recunoscut de asemenea că "nu reuşeşte să înţeleagă integral pentru moment" concepţiile noului guvern elen. Dar aceasta oferă şi o şansă pentru identificarea în comun a unei direcţii constructive, a mai declarat Schulz.

Grecia este din 2010 pusă la adăpost de faliment prin intermediul unor ajutoare financiare internaţionale. În schimbul lor, ţara s-a angajat să aplice o politică de austeritate şi reforme. Tsipras afirmă însă că pretenţiile creditorilor sunt exagerate, şi de aceea guvernul său a declarat vineri încheiată cooperarea cu aşa-numita troică, alcătuită din Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Centrală Europeană.

Totuşi, o zi mai târziu, Tsipras a adoptat un limbaj mai conciliant şi a dat asigurări că nimeni nu doreşte o confruntare. Grecia îşi va onora obligaţiile asumate, dar are nevoie de mai mult timp pentru aplicarea reformelor, a mai adăugat responsabilul.

Germaniei, ţara cu economia cea mai puternică din zona euro, îi revine un rol decisiv în controversa provocată de măsurile de austeritate, pe care le-a impus în ţările UE aflate în dificultate. De aceea, mulţi eleni nu văd cu ochi buni politica europeană a cabinetului condus de Angela Merkel.

Sursa: dw.de