Rusia cere închiderea frontierei turco-siriene

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Ministrul rus al afacerilor externe Serghei Lavrov a cerut marți închiderea frontierei turco-siriene pentru a tăia căile de aprovizionare a „teroriștilor”, inclusiv prin intermediul convoaielor umanitare, relatează AFP.

„Nu există loc pentru teroriști și extremiști, nici în acordurile de încetare a focului, nici într-un proces de reglementare politică”, a declarat Lavrov în fața Consiliului drepturilor omului al ONU de la Geneva.

„O sarcină foarte specială constă în tăierea aprovizionării teroriștilor din exterior. Pentru a ajunge la acest lucru, este important să închidem frontiera între Siria și Turcia, pentru că pe aici aceste bande primesc arme, inclusiv prin intermediul convoaielor umanitare”, a afirmat el.

Șeful diplomației ruse a subliniat că o „înfrângere masivă a Statului Islamic și a Frontului Al-Nosra (ramura siriană a Al-Qaida) este o condiție prealabilă și necesară pentru a apăra drepturile populației siriene care a suferit prea mult”.

„Ameliorarea situației umanitare în Siria este una dintre prioritățile-cheie ale ONU”, a adăugat el. „Totuși, rezolvarea problemelor umanitare și restabilirea păcii distruse de război nu vor fi posibile decât prin aplicarea unei încetări a focului durabile și instituirea unui dialog intersirian privind viitorul țării, care trebuie decis de sirienii înșiși, fără ingerințe externe”, a mai spus Lavrov.

Luni, echipe ale ONU au transportat ajutor umanitar într-unul dintre satele asediate din Siria, pentru prima dată de la începerea aplicării armistițiului între regim și rebeli, în general respectat în ciuda câtorva acuzații de încălcare.

Acordul de încetare a ostilităților a fost negociat și încheiat, cu susținerea ONU, de Moscova și Washington.

Cu prilejul unei întâlniri de marți dimineață de la Geneva, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, i-a mulțumit lui Serghei Lavrov pentru „rolul său important în progresele realizate recent în chestiunea siriană”, se menționează într-un comunicat. Cei doi oficiali au convenit asupra „importanței realizării urgente de progrese, a aplicării simultane a acordului de încetare a ostilităților, livrării de ajutor umanitar vital pentru civili și reîntoarcerii la negocierile politice”, a adăugat documentul citat.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...