(STUDIU) Aerul poluat, posibilă cauză a obezității în China

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Obezitatea de care suferă o treime din populația Chinei ar putea fi provocată de nivelul crescut de poluare din această țară, dacă se dovedesc valabile și la oameni constatările unui studiu pe șobolani coordonat de specialiști de la Universitatea Duke din SUA, scrie ziarul spaniol „ABC”.

Cercetarea, ale cărei rezultate au fost publicate în „Federation of American Societies for Experimental Biology”, a vizat un grup de femele de șobolan însărcinate și puii acestora. O jumătate din exemplare au fost ținute în cuști cu aer contaminat din Beijing, iar restul în spații în care aerul respectiv fusese filtrat pentru îndepărtarea particulelor toxice. Diferențele de greutate au început să fie vizibile după numai două săptămâni, când șobolanii care respiraseră aerul poluat cântăreau cu 7% mai mult decât ceilalți. După 19 zile, greutatea lor era cu 19% mai mare față de cei ținuți în aer decontaminat.

Totodată, s-a observat că la animalele din cuștile cu aer poluat plămânul își mărise masa cu 25%, iar ficatul cu 16%. Acei șobolani aveau și colesterolul „rău” cu 97% mai mare și nivelul de trigliceride crescut cu 46%.

În egală măsură, puii născuți în cuștile cu aer poluat cântăreau mai mult decât cei care beneficiau de aer curat: masculii cu 18%, iar femelele cu 10%.

„În cazul rozătoarelor, inhalarea de aer foarte contaminat din Beijing a avut ca efect creșterea în greutate și disfuncții cardiorespiratorii și ale metabolismului”, afirmă cei 13 autori ai studiului, care provin de la universități din China, SUA și Marea Britanie.

Experții atrag atenția că încă nu se pot extrapola la oameni concluziile analizelor făcute pe șobolani.

„Obezitatea este un fenomen complex și depinde de factori precum creșterea bogăției, sedentarism, proliferarea fast-food-ului și reducerea mișcării în aer liber din cauza poluării”, a declarat Marie Ng, principalul autor al unui studiu publicat în 2014 în revista „The Lancet”, conform căruia, în China, 28% dintre bărbați și 27% dintre femei sunt supraponderali sau obezi, problemă care nu exista la sfârșitul anilor 1970, când această țară asiatică a început să se industrializeze foarte intens.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...