Criza refugiaților: Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului denunță o „xenofobie” în creștere

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Migranții, deja traumatizați de atrocitățile comise în țările lor, se confruntă, odată ajunși în Europa, cu o xenofobie în creștere, și-a exprimat luni regretul Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, denunțând „discursul plin de ură” al unor lideri, informează AFP.

„Conflictele din Siria, din Irak și din alte țări au eliberat un amestec toxic de forțe răuvoitoare, cu acte de atrocitate dezgustătoare și emergența bandelor de traficanți de ființe umane”, a declarat Zeid Ra’ad Al Hussein.

„Traumatismul suferit de migranți este teribil, ei merită compasiunea și simpatia comunității internaționale”, a adăugat el, în deschiderea Consiliului ONU pentru Drepturile Omului.

Ori, dimpotrivă, refugiații sunt confruntați cu o creștere a xenofobiei, și-a exprimat Al Hussein regretul. Ridicarea de bariere la frontiere „în fața afluxului acestor oameni disperați este un act de cruzime și o măsură iluzorie”, a estimat el.

Luni, mai mult de 7.000 de migranți și refugiați erau blocați la frontiera dintre Grecia și Macedonia, după restricțiile impuse de mai multe țări, printre care Austria și țări din Balcani.

Zeid a atenționat, de asemenea, împotriva „prezentării deformate a unei pretinse invazii a oamenilor care fug în mod clar din țări” unde existența lor este în pericol.

„Atunci când lideri rostesc sau alimentează discursuri pline de ură, cum am constatat în timpul ultimelor luni, discursuri de ură împotriva migranților și unor grupuri etnice și religioase specifice, ei suscită unde de șoc al căror impact duce la violență”, a adăugat el.

„Refugiații nu reprezintă o amenințare pentru societate”, a insistat Zeid Ra’ad Al Hussein, dând asigurări că nu minimalizează dificultățile pe care trebuie să le înfrunte țările de primire sau de tranzit.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...