Instrumentul a fost dezvoltat de Søren Louv-Jansen şi se bazează pe activitatea pe care Facebook o stochează în legătură cu utilizatorii săi atât pe site-ul propriu-zis, cât şi pe Messenger. Pentru că majoritatea oamenilor intră pe Facebook înainte să se culce şi, de asemenea, şi dimineaţa, când se trezesc, Louv-Jansen a putut pune cap la cap informaţiile despre obiceiurile acestora legate de somn.

Louv-Jansen a publicat codul-sursă pe GitHub şi a explicat cum funcţionează într-un post Medium. Folosind software-ul pentru a verifica datele despre activitatea utilizatorilor din 10 în 10 minute, a creat grafice legate de obiceiurile de somn ale prietenilor săi şi a descoperit şi anumite trenduri. De exemplu, somnul prietenilor săi tindea să fie mai regulat în timpul săptămânii şi mai haotic în weekend.

Cei de la Facebook nu au fost foarte fericiţi, totuşi. Într-un interviu pentru The Washington Post, Louv-Jansen a spus că gigantul tech i-a cerut să descurajeze alte persoane să folosească software-ul, întrucât încalcă termenii serviciului. Cel puţin 1.000 de oameni au descărcat codul, dar dezvoltatorul refuză să îl scoată. Acesta pretinde că scopul lui este să ridice un semnal de alarmă asupra faptului că informaţiile personale nu sunt tocmai greu de obţinut împotriva voinţei utilizatorului.