20:35:53 23.04.2024
Stiri

Grădinițele din Chișinău, scoase la vânzare

Anticorupție 28.02.2016 10:00 Vizualizări5773 Autor: Mariana Rață
Grădinițele din Chișinău, scoase la vânzare


IMOBILIARE // Cum au fost privatizate, pe bani mărunți, mai multe instituții de învățământ din capitală

În timp ce Direcția generală educație, tineret și sport a mun. Chișinău se plânge de grădinițe și licee supraaglomerate, sediile mai multor instituții de învățământ din capitală au fost vândute în ultimii ani de autoritățile locale unor companii private, contra unor sume simbolice.

Schemele de privatizare au inclus, de regulă, și o decizie judecătorească.

Chilipir pentru fostul pretor

La câțiva pași de la terenul de joacă al Grădiniței nr. 211 de pe str. Igor Vieru din sectorul Ciocana al capitalei, în doar doi ani de zile a răsărit un bloc de locuit cu șapte nivele. Construcția a fost ridicată pe terenul procurat, în condiții obscure, de firma fostului pretor al sectorului Ciocana, Ion Gabura, șef al fracțiunii PL în Consiliul Municipal Chișinău până în vara anului trecut.

„Grand lift” luase cu chirie terenul aferent grădiniței încă în 2003, sub pretextul de a construi un atelier de reparație a lifturilor. Contractul de arendă a fost semnat pe un termen de cinci ani și, îndată după finalizarea termenului, firma a înaintat solicitare de a cumpăra terenul. Potrivit datelor din Monitorul mun. Chișinău, CMC a acceptat cererea firmei în care soția pretorului de atunci, Aliona Gabura, deține calitatea de cofondator, iar Ion Gabura a lucrat anterior director adjunct.

Doar că, în decizia adoptată, se precizează că firmei i se transmite în proprietate un teren cu suprafața de 0,0245 ha, contra sumei de 25 009 lei. Potrivit datelor de la „Cadastru”, în 2009 „Grand lift” a privatizat însă 0,078 ha.

Cu șantierul pe terenul de joacă

Peste încă doi ani, „Grand lift” a vândut terenul cu tot cu atelier unei companii de construcții, „Terracasa”, creată cu două luni înainte. După ce a ridicat un bloc de locuit pe fostul teritoriu al grădiniței, firma s-a apucat de o nouă construcție, pe teritoriul rămas. În loc de spațiu de joacă, micuții de la Grădinița „Voinicel” au parte astăzi de priveliștea unui șantier.

„Cea mai marea nemulțumire a noastră este legată de faptul că, atunci când s-au apucat de construcții, firma a scos gardul grădiniței și a pus altul, provizoriu, de tablă. Ne-au promis că, atunci când termină de construit, ne vor instala un alt gard, de fier, dar nu s-au ținut de cuvânt. În datele de la „Cadastru” am văzut că linia roșie de demarcare a fost schimbată și trece acum pe unde e gardul lor de tablă, adică mai aproape de grădiniță. Avem nemulțumiri, pentru că, atâta timp cât au durat lucrările de construcție, curtea grădiniței a fost plină de materiale de construcții. Acum, locatarii blocului mai aruncă și gunoaie în curtea grădiniței”, ni se plânge directoarea instituției preșcolare, Daniela Cozmolici.

Precizăm că firma „Grand lift” a câștigat în ultimii ani și mai multe contracte de achiziții publice desfășurate de Direcția generală locativ-comunală a capitalei pentru lucrări de reparație și întreținere a lifturilor. Valoarea contractelor încheiate este de patru milioane de lei.

Privatizată și demolată

Într-o zonă pitorească de lângă Parcul Buiucani al capitalei, unde până acum un an se afla o grădiniță de copii, astăzi nu mai găsești decât rămășițe ale clădirii demolate. Primăria Chișinău a acceptat cererea de demolare depusă de compania „Novaeurolux” în toamna anului trecut, după ce, în urmă cu trei ani, i-a vândut firmei grădinița cu tot cu cele 1,65 de hectare de teren de sub ea.

Pe unele site-uri de anunțuri au apărut, între timp, oferte de vânzare a unor loturi mai mici de teren din cel obținut de „Novaeurolux”.

Conform aceleiași scheme, în 2009, la niciun an după ce a fost fondată, compania s-a adresat Primăriei Chișinău cu cererea de a-i fi transmisă în arendă Grădinița nr. 178 de pe str. N. Costin 48. Scopul indicat, unul nobil - de deschidere a unei instituții preșcolare, în contextul în care vechea grădiniță fusese închisă din cauza stării proaste în care se afla clădirea, i-a determinat pe aleșii locali să accepte solicitarea și să transmită imobilul în arendă pentru zece ani.

Peste doar trei ani, „Novaeurolux” a bătut din nou la ușa Primăriei, de această dată fluturând o decizie judecătorească, prin care autoritatea publică locală era obligată să-i vândă firmei imobilul contra sumei de 1,8 milioane de lei. Pentru că avocații Primăriei nu au contestat în termen hotărârea Curții de Apel Chișinău prin care s-a dispus înstrăinarea grădiniței, decizia judecătorilor a devenit definitivă și irevocabilă.

Găzdașii vechi, în stradă

Un an mai târziu, firma, specializată în vânzarea produselor alimentare, alcoolice și a produselor de tutun, a mai venit cu două decizii judecătorești prin care Primăria a fost obligată să îi vândă și cele 1,65 ha din curtea grădiniței. Primăria și de această dată s-a conformat, fără a o contesta.

Astfel, la patru ani după ce a cerut drept de arendă asupra grădiniței în care la acel moment era amplasat un Centru de creație tehnică și o stație a Centrului Național Științifico-Practic de Medicină Urgentă, „Novaeurolux” a devenit proprietară cu acte în regulă a grădiniței și terenului de lângă parc.

Am încercat să contactăm reprezentanții companiei. La numărul de telefon al firmei ne-a răspuns o voce de femeie că este numărul de telefon al unui liceu.

„Un liceu, ce contează ce liceu. Nu vă pot spune denumirea. La revedere”, a închis femeia, după care nu a mai răspuns la telefon.

Liceele au plătit cel mai mult

În 2012, tot în baza unei încheieri judecătorești care nu a mai fost atacată cu recurs, Primăria Chișinău a mai pierdut, dintr-o lovitură, patru instituții de învățământ. Este vorba despre școlile în care își aveau sediul, în baza unor contracte de arendă, patru instituții private de învățământ: Liceul „Columna”, Liceul de limbi moderne și management, Liceul „Elitex” și Institutul Internațional de Management IMI Nova.

După ani buni în care s-au judecat cu Primăria Chișinău, cele trei licee și institutul privat au obținut dreptul de a-și privatiza sediile: Liceul de limbi moderne și management a plătit pentru școala de pe str. Petru Rareș 6,9 milioane de lei, Liceul „Elitex” a cumpărat instituția de învățământ de pe bd. Dacia cu 1,5 milioane de lei, iar Institutul IMI Nova a intrat în proprietatea școlii de pe str. Hristo Botev contra unui preț de 5,2 milioane de lei.

Precizăm că sumele achitate de aceste instituții de învățământ sunt cele mai mari dintre toate cu care au fost cumpărate celelalte școli și grădinițe din capitală. Spre deosebire de cazurile descrise mai sus, liceele activează, iar terenurile de sub clădiri au rămas în proprietatea statului.

Viceprimarul Nistor Grozavu nu a răspuns la telefon. Anterior, funcționarul a explicat că autoritățile municipale sunt puse în situația de a se conforma unor decizii judecătorești, chiar dacă nu sunt de acord cu ele.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md