Paradox marca Putin: De ce sărăcia nu-i înfurie destul pe ruși ca să se revolte

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Rusia se îndreaptă către al doilea an consecutiv de recesiune. Cu toate că problemele economice „atârnă” greu și afectează direct populația, președintele Vladimir Putin are o cotă uriașă de popularitate, tocmai de aceea există șanse mari ca alegerile parlamentare din acest an să nu fie marcate de proteste.

Astfel, rezultatele arată că aceștia cred că există doar 30% șanse ca alegerile parlamentare din septembrie să conducă la proteste, așa cum s-a întâmplat în 2011.

Rusia, una dintre cele cinci țări în curs de dezvoltare care organizează alegeri în acest an, a avut parte până acum doar de manifestații sporadice, spre deosebire de țări precum India sau Brazilia, care au fost tulburate de revolte și demonstrații ample.

Însă excepțiile nu se termină aici. Cu toate că se confruntă cu una dintre cele mai dificile probleme din toți cei 16 ani de când este la putere, anume recesiunea, Vladimir Putin are în continuare o cotă de popularitate uriașă, care s-a menținut în ciuda atacurilor aeriene din Siria și conflictul din Ucraina.

„Reacțiile politice la deciziile liderului de la Kremlin vor deveni din ce în ce mai apatice. Există mulți care pot fi arătați drept țapi ispășitori”, consideră Wolf-Fabian Hungerland, economist la Berenberg Bank din Hamburg.

Cele mai recente sondaje de opinie arată că aliații lui Putin de la partidul Rusia Unită ar câștiga alegerile, iar diferența față de următoarea formațiune politică este de 29%.

Încrederea în Putin a crescut foarte mult în ultimii ani, având în vedere că în 2011 și 2012 zeci de mii de oameni au ieșit în stradă pentru a protesta față de revenirea lui în funcția de președinte.

Putin s-a folosit de criza din Ucraina pentru a distrage atenția poporului de la problemele interne. De asemenea, a închis rapid gura criticilor, care au fost „zdrobiți” de mașinăria de propagandă.

Și uite-așa, în ianuarie 2016, președintele rus se bucură de susținerea a 82% din populație, potrivit unui sondaj realizat de firma de cercetare a pieței Levada Center.

„Nu credem că vom vedea în acest an proteste masive ca cele din perioadă 2011-2012. Totuși, posibil să existe critici din ce în ce mai multe din partea unor grupuri, dacă problemele vor apăsa și mai greu asupra populației”, arată Andreas Schwabe, economist la Raiffeisen Bank Internațional AG din Viena.

Având în vedere că țara lor trece prin cea mai lungă perioadă de recesiune din ultimele două decenii, milioane de ruși se află sub pragul sărăciei, ca urmare a măsurilor de austeritate luate de Kremlin pentru a atenua efectele crizei economice, cauzate în cea mai mare parte de sancțiunile Occidentului, de scăderea prețului petrolului și de prăbușirea rublei.

Produsul Intern Brut (PIB) al Rusiei se va contracta cu 1,5% în 2016, arată sondajul realizat de Bloomberg în rândul celor 27 de economiști. Totuși, țara lui Vladimir Putin și-ar putea reveni în 2017, având în vedere că estimările arată un avans de 1,2% al PIB-ului.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...