Ziarul de Gardă scrie că cele 12 par­cele a câte 550 m.p., împre­ună cu 1600 m.p. din par­cela de 2700 m.p., sunt acum înre­gis­trate pe numele „Biotex-Com” SRL, afi­liat fami­liei Voro­nin. Acest agent eco­no­mic deţine, în arendă, aproape 700 ha de pădure la Ţiganca şi Rot­unda, lângă loca­li­ta­tea Tre­bu­jeni din Orhei, pădure care, Voro­nin a recu­nos­cut public, apa­rţine fami­liei sale. În acte, firma este fon­dată de Mar­ga­rita Mal­coci (tot ea admi­nis­tra­toare) şi Angela Scrip­caru. Mal­coci a fost con­ta­bilă la „Biotex-Com”, iar în 2014, Cur­tea Supremă de Jus­ti­ţie a achitat-o, după ce pro­cu­ro­rii au acuzat-o că ar fi recurs la fal­suri pen­tru a intra în pose­sia acţiu­ni­lor fir­mei, deţi­nute de Ghen­a­die Scrip­caru, fost body­gu­ard şi şofer al lui Oleg Voro­nin, omorât în cir­cum­stanţe sus­pecte în mar­tie 2008. Cele­lalte cote-părţi din lotul de 2700 m.p. apa­rţin unor apro­pi­aţi ai fami­liei Voro­nin sau unor locu­i­tori din zonă. Pe câteva loturi, exe­c­u­tori jude­că­to­reşti, dar şi CNA au apli­cat, în ultimii ani, seches­tru.

Celă­lalt teren, de 4300 m.p., apa­rţine Pri­mă­riei Chi­şi­nău. Datele cadas­trale arată că acesta a fost dat în arendă fir­mei „Mold­con­struct Mar­ket” SRL (la care Oleg Voro­nin a acti­vat în cali­tate de eco­no­mist) în 2004 — 2009, iar astăzi, cel puţin con­form docu­men­te­lor, apa­rţine, din nou, muni­ci­pa­li­tă­ţii. Pe 18 decem­brie 2015, „Mold­con­struct Mar­ket” SRL a fost radi­ată din regis­trul agenţi­lor eco­no­mici, prin aso­ci­ere cu o altă com­pa­nie.

Terenurile, gajate pentru credite de milioane la banca familiei

Cu exce­pţia lotu­lui de 4300 m.p., reve­nit docu­men­tal în pose­sia auto­ri­tă­ţi­lor locale, cele­lalte par­cele care găz­du­iesc con­stru­cţi­ile impre­sio­nante fil­mate de dronă, înre­gis­trate pe firma „Biotex-Com” SRL, au fost gajate, toate în ace­eaşi zi, acum două luni, pe 17 decem­brie 2015, la „Fin­Com­Bank”, pen­tru cre­dite de mili­oane de lei. Datele de la Cadas­tru arată că, toate cele 12 loturi a câte 550 m.p. sunt puse în gaj în baza unui con­tract de ipo­tecă în sumă de 7 mili­oane de lei. La fel, şi cei 1600 m.p. ce-i revin fir­mei „Biotex-Com” din par­cela de 2700 m.p. au fost puşi în gaj, în baza ace­lu­iaşi con­tract de ipo­tecă. Repre­zen­tan­ţii Fin­Com­Bank nu au putut să ne ofere infor­ma­ţii des­pre suma cre­di­tu­lui pen­tru care au fost gajate aceste tere­nuri, pe motiv că infor­ma­ţia con­sti­tuie “secret comer­cial”.

Fin­Com­Bank, insti­tu­ţia finan­ci­ară care a accep­tat aceste tranza­cţii, îl are în cali­tate de preşe­din­tele al Con­si­li­u­lui Băn­cii chiar pe Oleg Voro­nin. Tot­o­dată, preşe­din­tele băn­cii este Vic­tor Hvo­ros­to­vschi, pri­e­te­nul şi veci­nul fiu­lui fos­tu­lui preşe­dinte. Fami­lia Voro­nin deţine, sin­gură, 20% din acţiu­nile aces­tei bănci. Cele­lalte acţiuni apa­rţin apro­pi­a­ţi­lor fami­liei de pe str. Cio­câr­liei, fir­mei „Biotex-Com” (6,82%), dar şi Fon­du­lui ame­ri­can „Wes­tern NIS Enter­prise” (20,7%), bene­fi­ci­a­rul căruia este Guver­nul SUA.

Vla­di­mir Voro­nin, între­bat de Pro TV des­pre imo­bi­lul impu­nă­tor de pe tere­nul fir­me­lor fami­liei, a spus că nu are idee cui apa­rţine. „Eu, când vizi­tez o dată, de două ori fami­lia copi­i­lor, întreb: Ce-i cu casa asta? Nu ştim. Nu con­stru­ieşte nimeni, nu se vede nimeni. Cum poate să fie a mea casa? (zâm­beşte) Nici­o­dată n-am con­struit în Chi­şi­nău casă. Şi de-amu nici n-am de gând să con­stru­iesc. Îi târ­ziu”.

Direc­toa­rea fir­mei „Biotex-Com” SRL, Mar­ga­rita Mal­coci, nu a fost de găsit. La tele­fo­nul com­pa­niei s-a spus că aceasta este într-o depla­sare peste hota­rele ţării şi că va reveni abia peste o lună. „Nimeni nu vă poate spune, doar ea. Sunaţi peste o lună”, i-a îndem­nat inter­lo­c­u­to­rul pe cei de la ZdG.