Nici nu mai contează dacă ultimul sondaj făcut de CBS-AXA este adevărat sau manipulat – e limpede că partidele din arcul guvernamental au un suport foarte mic în rândurile populaţiei. Şi nici nu mai contează dacă aceste partide vor alege preşedintele şi vor invoca astfel dreptul lor constituţional de a mai guverna trei ani. Pentru că şi-au pierdut complet legitimitatea. E suficient să asculţi ce zic oamenii despre cei care ne conduc.

Dar dezastrul actual are „sertare” ascunse pe care uităm să le deschidem şi să le cercetăm conţinutul. Am ajuns un „stat captiv” – refren interpretat pe toate vocile şi cunoscut pe toate meridianele –, dar această captivitate nu este sesizată şi asumată de instituţiile statului. Pentru că ele, instituţiile, au contribuit la dezastru: sunt parte a problemei, de aceea nu pot fi soluţia ei.

Parlamentul, majoritatea parlamentară manifestă o remarcabilă coeziune de clan în numele „prosperităţii şi stabilităţii moldoveneşti”. Se comportă asemeni unei caste nesimţite. Mandatul de deputat în R. Moldova se pare că este mai curând un îndemn, o licenţă pentru furat, nu o demnitate în slujba poporului.

Continuarea pe Ziarul Naţional