Locuitorii unor republici bananiere ştiu că maimuţele nu sunt atât de simpatice şi inofensive după cum par la prima vedere. Acum câtva timp, deliciul presei internaţionale făcea ştirea că în Cambodgia satele sunt terorizate de macaci care le distrug oamenilor averea şi fură tot ce apucă.

Hoaţele

Maimuţele hoaţe nu se tem de nimic. Nici măcar de câini. Forţează uşile, intră în casele oamenilor şi şparlesc alimente, cratiţe şi chiar televizoare.

Ţăranii îşi iau măsuri de precauţie, desigur. Pun încuietori la frigidere şi obloane la ferestre. Sub presiunea ecologiştilor, îngrijitorii parcurilor naţionale nu pedepsesc maimuţele, ci le iau cu binişorul.

Ele se potolesc pentru scurt timp. Pe neprins de veste însă, când oamenilor le e lumea mai dragă, macacii atacă ziua în amiaza mare, ştiind că vor găsi ceva mâncare de furat.

Vi se pare că noi aici, în centrul Europei, suntem prea departe de aceste probleme? Greşeală.

Bananierele

Ştiaţi că printre cele mai consumate fructe prin părţile noastre se numără nu merele şi nu perele, ci bananele? Sunt accesibile, ieftine şi au ajuns pentru multă lume să facă parte din dieta zilnică.

Produsul care acum două decenii era un deficit crunt poate fi astăzi cumpărat până şi în cele mai prăpădite magazine de la ţară. Şi asta, bineînţeles, este foarte bine.

Urât este faptul că asocierea acestui ţinut cu aromatele fructe tropicale are de la un timp încoace o pronunţată semnificaţie politică. Începem să ne asemănăm leit cu o republică bananieră.

Continuarea pe Ziarul Naţional