Maia Sandu, despre demisia lui Gurin: Procuratura condusă de el a fost spectatoare la „furtul miliardului”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Demisia Procurorului General este, cu siguranță, un lucru benefic. Procuratura sub conducerea lui Corneliu Gurin a fost, în cel mai bun caz, un spectator la „furtul miliardului” și partașă la acțiuni îndoielnice. De această părere este fosta ministră a Educației și inițiatoarea proiectului politic PAS, Maia Sandu.

Potrivit acesteia, următorul Procuror General trebuie selectat printr-o procedură transparentă și publică. În acest sens, primordială este desemnarea unei comisii de concurs din care să facă parte oameni credibili, care nu au niciun fel de legatură cu majoritatea parlamentară încropită pe întuneric.

„Demisia Procurorului General este, cu siguranță, un lucru benefic. Procuratura sub conducerea lui Corneliu Gurin a fost, în cel mai bun caz, un spectator la ”furtul miliardului” și partașă la acțiuni îndoielnice. Următorul Procuror General trebuie selectat printr-o procedură transparentă și publică. În acest sens, primordială este desemnarea unei comisii de concurs din care să facă parte oameni credibili, care nu au niciun fel de legatură cu majoritatea parlamentară încropită pe întuneric. Implicarea societății civile și a presei independente este la fel de importantă. De asemenea, trebuie elaborate criterii clare de eligibilitate pentru candidați, proceduri previzibile de desfășurare a concursului (probă scrisă, interviu, verificarea integrității etc.) și indicatori de evaluare meritocratică a competențelor profesionale. Toate acestea vor fi în măsură să evite practicile nefaste cînd decizia finală a comisiei se lua printr-un simplu vot al membrilor comisiei de concurs. Doar în așa fel, cele mai bune persoane vor fi motivate să-și depună dosarele, iar concursul să nu se transforme într-o farsă, așa cum s-a întîmplat în trecut în cazul selecției celor trei șefi de instituții– a directorului CNA, a Procurorului General și a Guvernatorului Băncii Naționale”, spune Sandu.

Fosta ministră oferă și un exemplu despre cum ar trebui să fie ales următorul Procuror General.

„De altfel, avem un exemplu de concurs care s-a realizat conform tuturor rigorilor din acest domeniu și care poate fi replicat în cazul selectării procurorului. Este vorba de concursul pentru funcția de judecător al Curții Constituționale, organizat și desfășurat de către comisia instituită de Guvern la finele anului trecut. Doar că Guvernul întârzie să confirme alegerea făcută de comisia de experți”, spune Sandu.

Aceasta mai spune că, „chiar dacă nu credem că guvernarea își dorește un concurs credibil, vom urmări îndeaproape acest proces și, la fiecare încercare de fentare, vom informa opinia publică și partenerii de dezvoltare”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...