Principală  —  Reporter Special  —  Oameni   —   Pictorul Liviu Hâncu despre picturile…

Pictorul Liviu Hâncu despre picturile la care revine după 10 ani: „Lucrarea trebuie verificată în timp”

La Galeria de Artă a Ambasadei Ungariei din R. Moldova a avut loc vernisajul expoziţiei personale a artistului plastic Liviu Hâncu. Mátyás Szilágyi, ambasadorul Ungariei la Chişinău, a menţionat că, în 2013, Ambasada Ungariei a deschis uşile Galeriei de Artă odată cu inaugurarea expoziţiei pictorului.

„Liviu Hâncu revine pentru a ne surprinde cu pastelurile sale, deschizându-ne o nouă dimensiune a talentului său – cea pentru natura statică. Anume aici el manevrează cu virtuozitate valenţele culorilor albastru şi galben. Artistul plastic adeseori este numit de critici un teoretician care practică pictura, datorită preciziei cu care lucrează asupra fiecărei picturi. Consider că Liviu Hâncu este un teoretician care simte pictura, un teoretician sentimental care ne invită în lumea culorilor, formelor şi armoniei, care abordează arta ca o combinaţie de talent, dedicaţie şi pasiune”, a remarcat Mátyás Szilágyi.

556-liviu-hancuPictura e ca un vin – are nevoie de timp

Liviu Hâncu s-a născut pe 13 iulie 1959 în satul Volodeni, raionul Edineţ. În 1978 a absolvit Şcoala de Arte Plastice „I. Repin” (în prezent – Colegiul de Arte Plastice „A. Plămădeală”), iar în 1989 – Academia de Arte Plastice şi Arhitectură din Sankt-Petersburg, Rusia. În 1993 a devenit membru al Uniunii Artiştilor Plastici din R. Moldova şi membru al Asociaţiei Internaţionale a Artelor Plastice, AIAP UNESCO, Paris. Din 2003 până în prezent este conferenţiar universitar la Universitatea Tehnică a Moldovei. Liviu Hâncu a fost distins cu mai multe premii la numeroase expoziţii-concurs din ţară şi de peste hotare.

Dumitru Bolboceanu, preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici, susţine că Liviu Hâncu este un artist plastic cunoscut în ţară şi peste hotare şi care are în lucrările sale un stil inconfundabil.

„Atunci când un artist face o nouă lucrare, el se grăbeşte imediat să o arate tuturor, ceea ce e total incorect. În primul rând, lucrarea trebuie verificată în timp, pentru că doar odată cu trecerea timpului poţi vedea neajunsurile şi le poţi corecta. Pictura e ca un vin, care îşi dezvăluie toate aromele/nuanţele doar cu trecerea timpului”, remarcă Liviu Hâncu.

„Este un teoretician care practică pictura”

„Liviu Hâncu este un pictor realist care practică limbajul contemporan, îndrăgostit de două momente ale realităţii tangibile şi imediate – de peisaj şi natura statică. El valorifică, în primul rând, posibilităţile, valenţele culorii şi, de fapt, ia drept sol culorile primare, albastru şi galben, derivatele acestora sau valenţele. Culorile sunt folosite într-o manieră foarte energică, cu tuşe evidente, care, de fapt, în ultimă instanţă, creează o ritmică internă a fiecărui tablou”, descrie criticul de artă Tudor Braga.

Potrivit lui, în rândul peisagiştilor din R. Moldova, Liviu Hâncu este unul dintre cei mai interesanţi. „El este un teoretician care practică pictura. Astfel, în pictura lui este prezentă o logică bine elaborată, uneori chiar minuţios elaborată”, adaugă criticul.

Convins că o operă capătă valoare în timp, pictorul pune pe pânză ceea ce simte, nu ce ar fi la modă. În fiecare lucrare aduce omagii naturii, rădăcinilor, locurilor de unde vine fiecare.

„Orice obiect, dacă îi dai o configuraţie compoziţională, evocă filozofie, note majore. Câteodată reuşesc să fac o lucrare în doar câteva ore, dar în mod normal realizarea unei lucrări durează chiar ani buni. Am unele lucrări la care am revenit şi peste 10 ani şi tot am avut cu ce să le completez”, spune pictorul.
Lucrările lui se află în muzee şi colecţii private din R. Moldova, România, Olanda, Franţa, Grecia, Turcia, Italia, Israel, SUA.