FIFA are un nou președinte; Nu a jucat niciodată fotbal

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Italo-elvețianul Gianni Infantino este noul președinte al Federației Internaționale de Fotbal (FIFA), în urma alegerilor desfășurate vineri la Zurich.

Giani Infantino a obținut 115 voturi în cel de-al doilea tur de scrutin, după ce îl câștigase și pe primul, fără a întruni însă numărul necesar de voturi. Principalul său contracandidat, Salman Bin Ebrahim al Khalifa, a obținut 88 voturi

Fostul secretar general al UEFA, Giani Infantino este elvețian, născut în Brig, dar de origine italiană. Elvețianul de 45 de ani și-a anunțat candidatura la șefia FIFA pe 26 octombrie 2015, acum exact patru luni, după ce a primit susținerea unanimă a membrilor Comitetului Executiv al UEFA. Una dintre propunerile din „campania prezidențială” ale lui Infantino a fost creșterea numărului de echipe de la Campionatul Mondial la 40, de la 32 câte sunt în prezent.

A studiat dreptul la Universitatea Fribourg și vorbește fluent italiana, engleza, franceza, germana și spaniola. Înainte de a ajunge la UEFA, a activat ca și consilier juridic pentru federațiile din Spania, Italia și Elveția, iar apoi ca secretar general al Centrului internațional de studii pentru sport (CIES) de la Universitatea din Neuchatel, Elveția.

Infantino a început colaborarea cu UEFA în 2000, iar în 2004 a fost numit director al comisiei pentru licențierea cluburilor, fiind în același timp omul de contact cu Uniunea Europeană, Consiliul Europei și autoritățile guvernamentale. Elvețianul a fost numit secretar general al UEFA în octombrie 2009 și a devenit mâna dreaptă a lui Michel Platini, președintele UEFA, care în prezent este suspendat pentru șase ani din orice activitate legată de fotbal de către Comisia de Etică a FIFA. Printre activitățile sale ca secretar general se numără implementarea politicii fair play-ului financiar, care împiedică echipele să cheltuiască mai mult decât câștigă.

Infantino nu a jucat niciodată fotbal.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...