Acuzații dure la Kiev: Iațeniuk îl atacă pe Poroșenko

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Prim-ministrul ucrainean, Arseni Iațeniuk, l-a acuzat vineri pe președintele Petro Poroșenko și tabăra sa de „blocarea” reformelor economice pe care el încearcă să le aplice pentru a scoate țara din impas, într-un interviu acordat publicației germane Frankfurter Allgemeine Zeitung, citate de AFP.

„Am plătit un preț ridicat”, a subliniat premierul, a cărui popularitate este în cădere liberă și care a scăpat de o moțiune de cenzură la 16 februarie. Președintele Poroșenko însuși i-a cerut, fără succes, demisia.

„Am făcut să avanseze reformele pe piața gazelor naturale, am salvat bugetul și niciodată nu am atacat partidul prezidențial” (Blocul lui Petro Poroșenko /BPP/), a spus Iațeniuk, care a subliniat, de asemenea, lupta sa împotriva corupției.

Aceste reforme sunt cruciale pentru economia Ucrainei, țară răvășită de un conflict armat în estul prorus al țării și aflată sub perfuzie financiară occidentală.

La începutul lunii februarie, directorul general al FMI, Christine Lagarde, a insistat asupra faptului că programul Fondului Monetar Internațional nu va putea continua dacă eforturile de reformă și lupta împotriva corupției nu sunt accelerate de către autoritățile de la Kiev.

Dar grupul parlamentar apropiat președintelui „nu dorește aceste reforme” și încearcă „să le blocheze”, a atacat de această dată Iațeniuk BPP.

„Ei (parlamentarii BPP) acționează sub presiunea sondajelor (…) Într-o astfel de situație, a avea ochii fixați pe popularitate este dezastruos”, a afirmat Iațeniuk, recunoscând totuși că Petro Poroșenko i-a fost „întotdeauna un partener”.

„O largă majoritate a partidului lui Poroșenko a susținut moțiunea de cenzură” depusă împotriva guvernului său și de care acesta a scăpat în cele din urmă, a amintit premierul.

În același timp, șeful guvernului ucrainean a negat acuzațiile potrivit cărora ar fi fost salvat de la destituire datorită sprijinului din culise al oligarhilor.

„Dacă va fi cazul, putem căuta noi parteneri de coaliție”, a mai spus el, în timp ce formațiunea Batkivșcina (Patria), a fostului premier Iulia Timoșenko, s-a retras din coaliția de la putere la Kiev în data de 17 februarie.

Presat la începutul acestei săptămâni de Berlin și Paris pentru a continua reformele și lupta împotriva corupției, Iațeniuk s-a apărat referitor la oligarhi. „Ce au obținut de la mine oligarhii? Creșterea impozitelor, sfârșitul privatizărilor frauduloase” măsuri aplicate de guvernul său, a remarcat fostul bancher de 41 de ani.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...