23:52:13 25.04.2024
Stiri

Un student din Chișinău a SPART SUTE de sisteme electronice ale unor bănci, partide și instituții media din R. Moldova

Social 26.02.2016 14:07 Vizualizări3963 Autor: Galina Munteanu
Un student din Chișinău a SPART SUTE de sisteme electronice ale unor bănci, partide și instituții media din R. Moldova captura privesc.eu


Un tânăr în vârstă de 21 de ani, student la o instituție de învățământ superior din R. Moldova, a fost reținut de forțele de ordine și riscă până la patru ani de închisoare, fiind suspectat că ar fi spart mai multe sisteme informatice, copiind informația din diferite baze de date ale mai multor instituții din R. Moldova.

Este vorba despre instituții din domeniul financiar-bancar, din sfera mass-media, partide politice, dar și poștele electronice ale mai multor demnitari cu funcții înalte, dar și ale unor instituții de învățământ. În total, au fost indentificate 400 de sisteme informatice care au fost atacate.

Acesta accesa în mod ilegal informaţii din baza de date, le copia şi le plasa pe un blog. Pe moment, blogul a fost blocat.

Anunțul a fost făcut astăzi, în cadrul unei conferințe de presă de către procurorul Veaceslav Soltan.

„Tânărul și-a recunoscut integral vina. Pe moment, acesta cooperează cu forțele de ordine pentru a stabili și identifica alte baze de date care au fost atacate. Acesta are interdicția de a părăsi hotarele R. Moldova și de a nu divulga secretul anchetei”, a spus Veaceslav Soltan.

Potrivit procurului, nicio instituție, a căror sistem informatic a fost spart, nu a sesizat oamenii legii.

Procurorii presupun că tânărul ar fi început să spargă paginile electronice pentru a demonstra autorităţilor că acestea sunt vulnerabile. O altă versiune a procurorilor este că tânărul ar fi atacat aceste pagini pentru a le folosi în scopuri frauduloase.

„În timpul percheziției la domiciliul acestuia au fost depistate și unele înscrisuri de ciornă, unde tânărul își însemna care sunt vulnerabilitățile site-ului. Urmează să stabilim și dacă au fost cazuri de șantaj sau a cerut careva recompense pentru a restabili sau a asigura buna funcționare a acestor site-uri. De asemenea, urmează să stabilim și dacă acesta avea și careva complici”, a spus în cadrul conferinței șeful Centrului pentru Combaterea Crimelor Informatice din cadrul Inspectoratului General al Poliției, Iurie Cațer.

Potrivit procurorilor, o infracţiune de acest gen a fost înregistrată ultima dată în anul 2010, atunci când a fost atacată şi spartă baza de date a Inspectoratului Fiscal Principal de Stat.



Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md