Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Ministrul Jizdan şi dosarul dublului…

Ministrul Jizdan şi dosarul dublului omor de la Durleşti

Pe 23 februarie, un bărbat, identitatea căruia nu o vom dezvălui din motive etice, dar îi vom zice X, a protestat de două ori, recurgând la metode extremale de revoltă: în prima parte a zilei s-a urcat pe o macara, la 24 de metri înălţime, refuzând îndelung să coboare, iar a doua oară, deja spre sfârşit de zi, s-a urcat pe un stâlp de înaltă tensiune, la 40 de metri distanţă de pământ. Gaz Natural Fenosa a decis să deconecteze curentul electric într-o bună parte a cartierului Buiucani, pentru a evita o eventuală electrocutare a cetăţeanului protestatar. Chiar şi în aceste condiţii, ore în şir, X nu a reacţionat la solicitările rudelor, prietenilor, ale reprezentanţilor forţelor de ordine, care insistau ca acesta să coboare de pe pilon.

Motivele invocate de X erau legate de o posibilă reluare a unui dosar penal, în care, acum câţiva ani, fuseseră cercetaţi penal el şi fratele său. Ambii au fost ţinuţi în arest preventiv timp de un an şi opt luni, ulterior, procurorii şi instanţa de judecată stabilind că ei nu sunt implicaţi în această crimă. Era vorba de dosarul dublului omor de la Durleşti. După aproape doi ani de detenţie preventivă, cei doi fraţi au fost scoşi de sub urmărire penală din dosarul acelui omor, cazul, însă, rămâne neelucidat până în prezent.

Declaraţiile şocante ale bărbatului de 35 de ani, urcat pe pilonul electric, lăsau să se înţeleagă că el şi fratele său sunt iarăşi urmăriţi în acelaşi dosar, deşi, acum doi ani, s-a constatat că nu există probe care ar demonstra vinovăţia lor în dublul omor de la Durleşti.

Ce s-ar fi putut întâmpla între timp, aşa încât cei doi să fie iarăşi cercetaţi într-un dosar care, odată cu trecerea timpului, are tot mai puţine şanse de a fi elucidat până la capăt?

Acum o săptămână, cei doi fraţi s-au întâlnit, în centrul Chişinăului, cu fostul lor avocat. Cu lacrimi în ochi, aceştia l-au implorat să reia „procesul de apărare” în acelaşi dosar. Avocatul spune că au convenit să analizeze situaţia şi să revină la o discuţie, dar nu a fost să fie. Protestele disperate din 23 februarie au şocat multă lume, puţini însă cunosc subtilităţile acestei decizii disperate a cetăţeanului X.

Amintesc aici că cei doi fraţi s-au aflat în arest preventiv până în decembrie 2012, când au fost eliberaţi în urma unei decizii a judecătorului de instrucţie de la Judecătoria Centru, Borislav Babenco. De atunci, şi-au căutat de viaţă, aşa cum au putut, deşi detenţia arbitrară, greva foamei în care s-au aflat în acea perioadă, tratamentele psihiatrice la care a fost supus unul dintre cei doi, dar mai ales decesul mamei lor, cauzat de stresul detenţiei celor doi feciori, le-au schimbat din rădăcini viaţa. Nu doar a lor, ci şi a oamenilor apropiaţi.

Ieri, am revenit la o discuţie cu avocatul Roman Chizilov care, în 2012, a demonstrat că cei doi nu au nicio legătură cu dublul omor de la Durleşti. L-am întrebat cum explică el că, în 2010, când fraţii X au fost reţinuţi, deşi nu au existat dovezi de vinovăţie a acestora, au fost, totuşi, ţinuţi în arest timp de aproape doi ani. „Au fost nişte circumstanţe. Cineva trebuia să demonstreze că se munceşte, că se află pe urmele asasinilor. Aşa au ajuns ei încarceraţi”, susţine avocatul.

De fapt, e o constatare a faptului că, în R. Moldova, oricând poţi fi închis în izolator, fără probe sau dovezi, dintr-o simplă încercare a unor demnitari de a demonstra că muncesc în sudoarea frunţii.

Acum, se pare, este repetat acelaşi truc. Avem un ministru nou la Interne. De ce acesta nu şi-ar dori să demonstreze că e pe cale să descopere cele mai odioase crime, pe care predecesorii săi nu le-au putut descoperi? Soluţia revenirii la fraţii X e una aproape ideală: săraci, deprimaţi, speriaţi de justiţie şi de poliţie…

După protestele din 23 februarie, X a ajuns la „tratament”, la Psihiatrie. Astfel se încearcă a demonstra că acesta ar avea halucinaţii legate de o eventuală nouă urmărire penală a sa. La Psihiatrie a ajuns doar X, nu şi cei care i-au răpit ani mulţi din viaţă, ţinându-l în penitenciar, în lipsa oricăror probe, băgând spaima în el pentru totdeauna.