Stop controale! Parlamentul a votat proiectul de instituire a moratoriului

Legea privind moratoriul asupra controlului de stat pentru o perioadă de trei luni a fost votată astăzi în prima lectură de Parlament. Astfel, în perioada menţionată în Moldova vor fi nterzise orice percheziţii şi verificări la agenţii economici. Scopul proiectului de lege rezidă în asigurarea unui cadru favorabil dezvoltării mediului de afaceri.

Potrivit documentului, se stabilește moratoriul asupra controlului de stat, inclusiv fiscal, financiar, vamal, privind „calitatea produselor, sănătatea publică, privind respectarea normelor de protecţie a muncii, sanitare și de apărare împotriva incendiilor la locurile de desfășurare a activității sau de păstrare a bunurilor persoanelor care desfășoară activitatea de întreprinzător”.

În același timp, nu se va suspenda controlul documentar, acesta urmând a fi realizat conform prevederilor legilor speciale prin furnizarea de informații, prezentarea dărilor de seamă, rapoartelor, etc.

De asemenea, proiectul nu vizează controalele ce urmează a fi efectuate în cadrul procedurii penale, cele realizate de Banca Națională a Moldovei, controalele inițiate la cererea persoanelor fizice şi juridice care solicită eliberarea sau prelungirea documentelor permisive, etc.

Viceministrul Justiției, Nicolae Eșanu, a menţionat în şedinţa Parlamentului că “prin adoptarea acestui proiect se va pune bazele unui mecanism care va rezolva una dintre problemele care este cel mai des invocată de agenții economici”.

Totodată, potrivit lui Eşanu, agenţii economici vor avea posibilitatea în această perioadă să demonstreze că își pot desfărșura activitatea fără a fi necesară supravegherea organelor de control.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.