Într-un comunicat de presă, Gazprom precizează că, în conformitate cu memorandumul semnat la Roma, părţile semnatare sunt interesate de o rută care să permită livrarea de gaze naturale ruseşti printr-o conductă ce va traversa Marea Neagră şi, apoi, „via terţe ţări” până în Grecia, ulterior fiind transportat „din Grecia până în Italia”.

Părţile semnatare intenţionează să profite de lucrările deja realizate de Edison SpA şi DEPA în cadrul proiectului ITGI Poseidon (Turkey-Greece-Italy interconnector).

„Dezvoltarea capacităţilor intra-europene de transport de gaze este o componentă importantă a îmbunătăţirii siguranţei livrărilor de gaze naturale, inclusiv a celor din Rusia, către consumatorii din întreaga Europă”, a declarat directorul general de la Gazprom, Alexei Miller.

Semnarea acestui memorandum vine după abandonarea proiectului gazoductului South Stream, în luna decembrie 2014, şi a impasului în care se găseşte proiectul alternativ Turkish Stream, ca urmare a tensiunilor dintre Ankara şi Moscova.