Proiectul de lege este criticat de experţi care consideră că moratoriul asupra controalelor agenţilor economici are un caracter populist şi că, în aceste condiţii, nu vor putea fi controlate un şir de întreprinderi vizate recent în suspiciuni de implicare în diferite scheme.

„Am analizat toate riscurile. Guvernul înţelege că trebuie să asigurăm evoluţia normală în toate sferele vieţii sociale, nu doar în mediul de afaceri. Această lege vine să suspende controalele, adică investigaţiile rutină, să vedem dacă găsim abateri. Nu se aplică, dacă se constată abateri contravenţionale”, a menţionat viceministrul Justiţiei, Vitalie Eşanu.
 
Proiectul nu afectează controalele efectuate în cadrul procedurii penale, cele realizate de Banca Naţională a Moldovei, ale Curţii de Conturi, controalele iniţiate la cererea persoanelor fizice şi juridice care solicită eliberarea sau prelungirea documentelor permisive.
 
Moratoriul nu se aplică şi în cazul verificării de către Casa Naţională de Asigurări Sociale a actelor ce confirmă stagiul de cotizare şi venitul asigurat, controalelor iniţiate în cadrul procesului de insolvabilitate a persoanelor fizice şi juridice care desfăşoară activitate de întreprinzător pentru concretizarea creanţelor statului, dar şi a celor efectuate de CNPF în domeniul asigurărilor.
 
În asemenea cazuri, instituţiile abilitate cu funcţii de control li se interzice, în procesul realizării controlului de stat la faţa locului prevăzut să ridice bunuri, documente sau alte obiecte purtătoare de informaţii.

Proiectul de lege urmează să fie votat de Parlament în lectura a doua.