Dacă v-aţi apucat vreodată să dictaţi un mesaj sau un email pe mobil, sunt convins că aţi apreciat valoarea acestui tip de instrumente. Până acum însă, nu le-aţi văzut implementate în aplicaţii web cu un nivel de precizie de care doar cei de la Google puteau da dovadă.

În cel mai recent update adus serviciului Google Docs, doritorii pot lucra la un proiect, în mod exclusiv, doar prin comenzi vocale, de la dictarea conţinutului editorial şi până la aplicarea parametrilor de formatare a textului. Nici măcar nu trebuie să vă rezumaţi la unelte precum subliniere, îngroşare sau înclinare a textului. Funcţii complexe precum selectarea de paragrafe, marcarea sau duplicarea lor, inserarea de tabele, toate se realizează doar printr-un click pe o mică icoană sub formă de microfon pe care o aveţi în permanenţă pe ecran.

Totul începe cu afişarea microfonului magic pe ecran. Pentru asta, trebuie să intraţi pe un document din Google Docs sau să creaţi unul nou, să accesaţi meniul Tools şi din acesta să optaţi pentru Voice Typing folosind Chrome. Ca restricţie, momentan, sistemul detaliat mai sus nu funcţionează decât în varianta web de Google Docs, nu şi în aplicaţiile de mobil.

Deşi ne-am obişnuit să citim materiale despre asistenţi virtuali şi sisteme de dictare în limbi străine, cea mai mare încântare legată de acest update adus Google Docs este faptul că funcţionează la fel de bine şi în limba română. După câteva propoziţii dictate, aproape că nu o să vă vină să credeţi că vă aflaţi într-un browser web şi puteţi scrie fără probleme o poveste fără să apăsaţi pe vreo tastă.

Pentru o listă a comenzilor vocale acceptate în Google Docs, cel mai bine ar fi accesaţi acest document din Google Help Center.