Pericol biologic în Portul Giurgiulești! Un sirian a decedat, iar echipajul este izolat la bordul navei

Un cetățean al Siriei, în vârstă de 39 de ani, a decedat în Portul Internaţional Giurgiuleşti, în urma unei maladii grave care se presupune a fi una “de import, extrem de periculoasă, neobișnuită și neașteptată”, anunţă Poliţia de Frontieră. Pentru a nu răspândi pericolul de origine biologică, întregul chipaj este izolat la bordul navei, iar personalul, ce a efectuat controlul de frontieră, este monitorizat medical.

Astfel, la 20 februarie, în Portul Internațional Liber Giurgiulești a acostat un cargobot, aflat sub pavilionul R.Moldova. La 22 februarie, căpitanul navei a apelat Staţia zonală asistenţă medicală de urgenţă, iar un echipaj de ambulanță din satul Slobozia Mare s-a deplasat către Portul Giurgiulești.

Personalul medical a constatat că un bărbat, cetățean al Siriei de 39 de ani, avea febră și criză hipertensivă, primele semne de boală, conform spuselor acestuia, au apărut în seara zilei de 21 februarie. În urma acordării primului ajutor medical de urgență, bărbatul, simțindu-se mai bine, a refuzat spitalizarea.

În dimineața zilei de 24 februarie 2016, căpitanul navei a observat semne clinice de suferință și a rechemat ambulanța, care a constatat decesul sirianului.

În regim de urgență, în comun acord cu Centrul Național de Sănătate Publică, a fost format un grup de lucru, care a izolat pe cargou, întregul echipaj. De asemenea, s-au colectat informații privind datele cu caracter personal și itinerarul navei parcurs în ultimele 30 de zile, în scopul identificării a contactului cu persoana infectată.

La fel, reprezentanții Poliției de Frontieră, Serviciului Vamal, precum și brokerul vamal, care au intrat în contact cu bolnavul, au fost supuși unui control medical riguros, de către medicul Poliției de Frontieră și medicul infecționist al IMSP Spitalul raional Cahul.

În prezent, niciuna dintre cele 14 persoane, care au avut legătură cu sirianul, nu prezintă manifestări de boală.

Astăzi, 25 februarie, medicul legist al IMSP Cahul a efectuat necropsia, stabilindu-se cauza morții – ,,pneumonie interstițială bilaterală microfocală, posibil etiologie virală”.

Însă, fiind suspectată infectarea cu virusul gripal AH1N1, a fost prelevată proba biologică și transmisă Laboratorului Epidimiologic a Infecțiilor Respiratorii Virale, iar rezultatele vor fi anunțate vineri.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.